Enligt Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen har anslaget för friluftsliv och friluftsinfrastruktur minskat med 59 procent sedan 2022. Trots ett budgetförslag om 100 miljoner kronor för att stödja svenska naturreservat, förblir anslagsnivån oförändrad fram till 2024, vilket innebär att skötseln av dessa områden inte får den nödvändiga förstärkningen.
Den parlamentariska Miljömålsberedningen har identifierat ett årligt behov av 1,6 miljarder kronor för att säkerställa skötseln av Sveriges mest värdefulla natur. Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet, betonar att Sveriges natur är avgörande för invånarnas motion och välbefinnande. Hon understryker vikten av att bevara natur- och upplevelsevärden för att fler ska kunna njuta av den svenska naturen.
Riksrevisionens granskning visar att länsstyrelserna saknar resurser för att upprätthålla naturvärden och göra skyddade områden tillgängliga för besökare. Enligt Riksrevisionen byggs en underhållsskuld upp, vilket kan få negativa konsekvenser för friluftslivet.
Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, varnar för att om viktiga faciliteter som vindskydd och vandringsleder tillåts förfalla, drabbas alla som vill njuta av den svenska naturen. Trots en viss ökning av anslagen det senaste året, har tidigare nedskärningar och inflation lett till en total minskning av 59 procent, motsvarande 834 miljoner kronor sedan 2022. Dessutom har anslagen för lokala naturvårdsprojekt (LONA) minskat med 74 procent, vilket hindrar finansiering av nya projekt i år.
Fakta: 100 miljoner kronor extra satsas 2025 på naturreservat och nationalparker, men anslagsnivån ligger kvar. Enligt Miljömålsberedningen behövs 1,6 miljarder kronor per år för att sköta skyddad natur. Anslaget per skyddat område har minskat med 43 procent sedan 2018. Friluftsliv och naturturism bidrar med 191 miljarder kronor årligen till svensk ekonomi, och 40 procent av befolkningen var ute i skog och mark varje vecka år 2022, enligt SCB.
– Det är avgörande att gapet mellan behov och regeringens anslag minskar, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Friluftsfrämjandet