SCB: Socialt umgänge minskar i 40-årsåldern

Hem och familj Nationellt

Enligt SCB:s senaste rapport träffar 6 av 10 svenskar någon vän eller släkting minst en gång i veckan. Det sociala umgänget minskar efter ungdomsåren och är som lägst i 40-årsåldern. Sverige har ett glesare umgänge jämfört med många andra europeiska länder.

Enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) träffar sex av tio svenskar över 16 år en vän eller släkting minst en gång i veckan. Rapporten, som bygger på data från Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) 2022, visar att det sociala umgänget är som tätast bland ungdomar i åldern 16–19 år, där åtta av tio träffar någon regelbundet.

Efter ungdomsåren minskar det sociala umgänget, och det är som lägst i åldersgruppen 40–49 år. Därefter ökar umgänget igen med åldern, särskilt bland kvinnor över 60 år. För kvinnor över 80 år är andelen som träffar vänner eller släktingar 66 procent, medan motsvarande siffra för män är 49 procent.

Andel som brukar träffa och vara tillsammans med någon släkting som man inte bor tillsammans med varje dag eller varje vecka 2022. Procentandelar.

Jämfört med 31 andra europeiska länder har Sverige ett av de glesaste sociala umgängena. I 26 av dessa länder är umgänget med släktingar tätare än i Sverige. Cypern toppar listan med åtta av tio som träffar en släkting varje vecka. De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen har det glesaste umgänget, där ungefär var fjärde person träffar en släkting så pass ofta.

Rapporten baseras på svar från personer 16 år och äldre, som fått frågor om hur ofta de träffar släktingar och vänner under ett vanligt år. Alternativen sträcker sig från varje dag till aldrig.

Klicka här för mer fakta om sociala relationer i Sverige

Sociala relationer i Sverige har visat sig vara glesare jämfört med många andra europeiska länder. Detta kan påverka både individens välbefinnande och samhällsstrukturen. SCB:s rapport ger en inblick i hur ofta svenskar träffar släktingar och vänner, och hur detta varierar med ålder och kön.


Källa: Statistiska centralbyrån, SCB
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.