I en nyligen genomförd workshop på Gotland diskuterades hur olika aktörer kan hantera bristsituationer i livsmedelskedjan. Deltagare från flera sektorer samlades för att identifiera utmaningar och möjliga lösningar för att säkerställa tillgången på mat och dricksvatten vid kriser.
Under en workshop som arrangerades av Länsstyrelsen Gotland och Livsmedelsverket deltog representanter från primärproduktion, förädling, grossistverksamhet, handel, restaurang och transporter. Syftet var att öka förmågan att hantera bristsituationer och andra störningar i livsmedelskedjan, vilket är avgörande för att säkerställa att alla i Sverige har tillgång till mat och dricksvatten, oavsett var de bor.
Workshoppen samlade närmare 20 företag, samt flera av Region Gotlands verksamheter och Försvarsmakten, för att gemensamt bearbeta möjligheterna att hantera olika typer av störningar, inklusive krig. Tre centrala teman diskuterades: brister i transportsystemen, vattenförsörjningen och elförsörjningen.
Prioriterade frågor och insikter
De prioriterade frågorna handlade om vilken hjälp som kan behövas för att hantera effekterna av störningar, vilka handlingsalternativ som finns och vilka förebyggande åtgärder som kan vidtas av respektive verksamhet. Karin Farinder, handläggare vid länsstyrelsens enhet för samhällsskydd och beredskap, påpekar att:
– De flesta efterfrågar ramar och riktlinjer för ansvar när störningar inträffar. Tillsammans kunde vi konstatera att vi utifrån vårt ö-läge visserligen har utmaningar att hantera, men också att vi genom ö-läget alltid varit tvungna att tänka lite längre. Att vi har en vana att lösa problem när de uppstår står klart för de flesta, men frågan är hur mycket vi kan öka vår förmåga genom att arbeta med systematik och framförhållning.
Bakgrunden till workshoppen är ett initiativ från Livsmedelsverket som 2023 bjöd in större livsmedelsföretag, branschorganisationer och myndigheter för att identifiera åtgärder på nationell nivå för att förebygga och hantera bristsituationer som kan påverka livsmedelsförsörjningen. Arbetet har lett till flera förslag som nu sätts i verket, och workshopparna har också bidragit till att skapa viktiga nätverk för det förebyggande arbetet.
Framtida åtgärder
Under hösten 2024 planeras en liknande workshop på regional nivå där länsstyrelserna i Gotlands, Västra Götalands, Örebro och Stockholms län, tillsammans med Livsmedelsverket, bjuder in företag, kommuner och regioner för att diskutera lokala utmaningar och förslag till åtgärder.
Deltagarna från Gotland bär med sig insikter som är värdefulla både för sina egna verksamheter och för en större helhet. Karin Farinder konstaterar:
– Det finns många saker att ta itu med inom flera olika områden. En av utmaningarna ligger i att vi inte kan förutsäga vad nästa störning kommer att handla om, när den inträffar, hur omfattande eller långvarig den blir eller när på året den inträffar.
Även Mats Johansson, chef för Livsmedelsverkets enhet för livsmedelsförsörjning, betonar vikten av dessa insatser:
– Livsmedelsverket arbetar för en god livsmedelsberedskap i hela vårt avlånga land. Genom workshopparna vill vi och länsstyrelserna stärka de regionala förutsättningarna för att förebygga och hantera störningar i livsmedelsförsörjningen. Nästa år hoppas vi kunna göra samma sak i fler län.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.