Världsarvsdagen 2024 har engagerat barn och unga på Gotland genom foto- och skrivtävlingar som utforskar världsarvet Visby. Med deltagande från grundskolor och gymnasier har eleverna fått möjlighet att fördjupa sig i stadens rika historia och arkitektur. Nu har vinnarna i de olika tävlingarna offentliggjorts.
Hansestaden Visby, som är ett Unesco världsarv, fortsätter att inspirera och engagera unga människor på Gotland. I samband med Världsarvsdagen 2024 har gotländska skolelever deltagit i foto- och skrivtävlingar, där de fått möjlighet att utforska och uttrycka sina tankar kring världsarvet. Prisutdelningen för dessa tävlingar äger rum under Visbydagen helgen den 4–6 oktober.
Under september månad har skolklasser från grundskolan och gymnasiet bjudits in att delta i olika aktiviteter kopplade till Världsarvsdagen. Eleverna har fått ta del av guidade visningar på temat ”Visby och skeppet Hansa”, ledda av Gotlands Museum, samt delta i foto- och skrivtävlingar. Totalt deltog 23 elever i fototävlingen och 95 elever i skrivtävlingen.
Juryn för fototävlingen bestod av Torbjörn Limé, konstnär, och Fredrik Blomgren, gymnasielärare och samordnare för Världsarvsdagen. I skrivtävlingen ingick Annika Eiranson, lärare i svenska vid vuxenutbildningen, och Fredrik Blomgren. Här är vinnarna i fototävlingen:
Olof Broberg från Gutegymnasiet belönades för sitt fotografi som fångar Visbys föränderliga karaktär. Juryn berömde Olofs tydliga fokus och den vackra bakgrunden. Anton Bertwig, också från Gutegymnasiet, ställde frågor om ägande och inflytande i staden genom sitt svartvita fotografi med inslag av färg.
Tilde Engström, även hon från Gutegymnasiet, påminde om 1930-talets reklamkampanj med sitt klassiska vykort av Visby. Filip Camnell Salza från Wisbygymnasiet skapade ett starkt motiv med Kärleksporten, medan John Thålin, också från Wisbygymnasiet, fångade naturens återtagande av ruinen efter Sankt Nikolai.
Olivia Stenbeck, Yasmin Hedlund Huerta och Lucas Hellenberg, alla från Wisbygymnasiet, bidrog med fotografier som utmanade betraktarens öga och reflekterade över stadens offentliga rum.
Vinnarna i skrivtävlingen inkluderar Thea Samuelsson från Wisbygymnasiet, vars dystopiska berättelse speglar det nuvarande geopolitiska läget. Manne Moisejeff Olander från Högbyskolan presenterade en medeltida krönika, medan Smilla Magnusson från Väskinde skola och Lowe Peters från Montessori Friskola delade med sig av sina äventyr och upptäckter i Visby.
Världsarvsdagen är en viktig händelse för att bevara och levandegöra Visbys historia för kommande generationer. Genom dessa tävlingar får unga människor möjlighet att uttrycka sina tankar och känslor kring sitt kulturarv.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.