Foto: Länsförsäkringar

Sweco presenterar trender för att stoppa förlusten av biologisk mångfald

Klimat Lokalt

Enligt en ny rapport från Sweco utgör förlusten av biologisk mångfald ett allvarligt hot mot både ekosystem och ekonomier, med potentiella konsekvenser för mer än hälften av den globala BNP:n. Rapporten belyser fem trender som kan bidra till att stoppa denna negativa utveckling senast 2030.

– Det akuta behovet av att stoppa förlusten av biologisk mångfald ställer krav på att fler ser över sina affärsmodeller, investeringsflöden och behovet av bevarandeinsatser. Sverige har förutsättningar att visa vägen framåt, men vi måste agera snabbt för att säkra ekosystemen och stärka den biologiska mångfalden, säger Ann-Louise Lökholm-Klasson, vd på Sweco Sverige.

De fem trender som lyfts fram i rapporten inkluderar: inkludering av biologisk mångfald i ekonomiska beslut och finansiering, marknader för biologisk mångfaldskompensering, investeringar i återställande av natur, främjande av biologisk mångfald i städer samt användning av digitala verktyg och AI.

Som exempel på dessa trender nämner Sweco en kartläggning av Gotlands rikkärr, utförd på uppdrag av Länsstyrelsen Gotlands län. Genom användning av AI och fjärranalys har områden med högt biologiskt värde identifierats, vilket stödjer Länsstyrelsens planering av åtgärder för att främja biologisk mångfald.

För att nå de globala målen om att stoppa förlusten av biologisk mångfald senast 2030, krävs internationella avtal och starkare bevarandeinsatser. Under COP 16-samtalen i Rom enades länderna om att mobilisera minst 200 miljarder dollar per år fram till 2030 för att stödja utvecklingsländer i deras bevarandeinsatser.

– För att nå målet om 30 procent skyddade områden till 2030 krävs starkare bevarandeinsatser och ökad samverkan, avslutar Karl Ingvarson, biolog på Sweco Sverige.


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Sweco Sverige Ab

Tagged