Svarthuvad snigel upptäckt i Visby

Lokalt

Arten svarthuvad snigel har upptäckts i Visby, vilket oroar Länsstyrelsen Gotland. De uppmanar nu allmänheten att vara vaksamma och förhindra spridning av snigeln, som kan bli ett problematiskt skadedjur.

Den svarthuvade snigeln har nyligen upptäckts vid Djuplunda och Haga i Visby, vilket har fått Länsstyrelsen Gotland att uppmana allmänheten till vaksamhet. Arten, som först rapporterades i Sverige i oktober 2019, har nu etablerat sig på Gotland efter att tidigare ha funnits på fastlandet.

Eftersom det saknas omfattande kunskap om snigelns ekologi och invasivitet i Sverige, är det viktigt att agera snabbt för att förhindra en potentiell invasion. Snigeln har hög täthet och förekommer ofta nära privata trädgårdar, vilket kan göra den till ett problematiskt skadedjur.

– Det är olyckligt att man upptäckt den här snigeln på Gotland. På fyndplatsen har vi nu under flera dagar hittat ett stort antal sniglar. Sniglarna lägger ägg under hösten som övervintrar och kläcks till våren. Det är därför viktigt att vi agerar nu för att minska risken för en invasion när de kläcks, säger Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Den svarthuvade snigeln har spridit sig i flera europeiska länder, däribland Tyskland, Lettland, Litauen och Belarus. Spridningen tros ske via handel med jord och växter. Snigeln känns igen på sitt svarta huvud och gråaktiga kropp, och kan bli upp till 45 mm lång. Den skiljer sig från andra snigelarter genom att ha andningshålet baktill på mantelns högersida.

Arten befinner sig i ett tidigt invasionsskede, och det är viktigt att insatser sätts in tidigt för att begränsa spridningen. Om du upptäcker svarthuvad snigel på din tomt, bör du avlägsna och avliva den, men var noga med att inte skada andra snigelarter. Det är också till stor hjälp att fotografera och rapportera fyndet till artportalen för att kartlägga snigelns förekomst på Gotland.

Klicka här för mer fakta om invasiva arter

Invasiva arter är främmande arter som sprider sig snabbt och kan orsaka skada på ekosystem, ekonomi och människors hälsa. De konkurrerar ofta ut inhemska arter och kan förändra hela ekosystem.

Effektiva åtgärder för att hantera invasiva arter inkluderar tidig upptäckt, snabb respons och långsiktig övervakning. Allmänhetens medverkan är ofta avgörande för att lyckas.


Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.