Ett nytt samarbetsprojekt på Gotland, med fokus på regenerativt företagande inom mat och besöksnäring, tar sin början i höst. Målet är att utrusta företag med verktyg för att bidra positivt till miljön och samhället.
I höst startar det spännande samarbetsprojektet Gotländsk mat och besöksnäring i transformation på Gotland. Projektet, som pågår i över tre år, är inriktat på att stärka mat- och livsmedelssektorn samt besöksnäringen på ön. Genom att hjälpa företag att driva sina verksamheter på ett regenerativt sätt, där de bidrar positivt till miljön, samhället och ekonomin, vill man skapa en hållbar framtid.
Projektet är ett samarbete mellan Gotland Grönt Centrum, Gotlands Förenade Besöksnäring, Matbyrån Gotland och Science Park Gotland. Genom att erbjuda workshops, föreläsningar och stöd till företag, vill man rusta små och medelstora företag med verktyg och kunskap för regenerativt företagande. Kristina Rådkvist, VD för Gotland Grönt Centrum, uttrycker sin glädje över samarbetet och betonar vikten av att utveckla de utpekade styrkeområdena på Gotland.
För att uppnå en verklig transformation inom näringarna krävs starka gemenskaper, nya idéer och produkter samt finansiering för nödvändiga investeringar. Med en total budget på 11,6 miljoner kronor, varav 4,6 miljoner säkrades från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), och med medfinansiering från Region Gotland, ser projektet ut att kunna göra verklig skillnad för gotländska företag. Projektet pågår mellan 1 september 2024 och 31 december 2027.