Socialnämnden i Region Gotland har idag, den 20 mars, beslutat att ta fram en mål- och budgetskrivelse för åren 2026-2028. Nämnden framhåller vikten av budgettillskott för att kunna möta de ökande kostnaderna och de demografiska förändringar som påverkar regionen.
Enligt Håkan Ericsson (S), ordförande i socialnämnden, är det avgörande att få mer resurser i takt med att antalet äldre ökar.
– Vi trycker hårt på att vi får mer pengar när det blir fler äldre nästa år, liksom kompensation för löneökningarna och höjningarna av ersättningar till de privata bolag vi köper tjänster av, säger han.
Nämnden har begärt budgettillskott för grundläggande behov under 2026, vilket inkluderar medel för demografiska förändringar och ökade kostnader för löner och externa avtal, totalt 22,3 miljoner kronor. Dessutom har flera högt prioriterade behov identifierats, däribland:
- Stödboende för personer med skadligt bruk och beroende: 9,4 miljoner kronor
- LSS-verksamhet för att nå ekonomisk balans: 45 miljoner kronor
- Avhopparverksamhet: 2 miljoner kronor
För att möta behovet av särskilt boende för äldre planeras även nya investeringar. Ett nytt boende i Klintehamn beräknas stå klart i slutet av 2025, men enligt den senaste befolkningsprognosen behövs ytterligare boenden.
Socialnämnden står inför ett effektiviseringskrav på drygt 17 miljoner kronor för 2025, och förvaltningen bedömer att det mest lämpliga sättet att uppfylla detta krav är att minska budgettillskottet till äldreomsorgen.
Vidare har socialnämnden beslutat om skäliga boendekostnader för hushåll som söker försörjningsstöd. För 2025 gäller följande högsta godtagbara hyror:
- 1 – 2 vuxna: 8 300 kronor
- 1 – 2 vuxna och 1 barn: 9 400 kronor
- 1 – 2 vuxna och 2 barn: 10 600 kronor
- 1 – 2 vuxna och 3 barn: 11 900 kronor
- 1 – 2 vuxna och 4 eller fler barn: 13 100 kronor
Socialnämnden har också godkänt kvalitetsberättelsen för 2024, där det framgår att socialförvaltningen i stor utsträckning lyckas med att erbjuda insatser av god kvalitet. Utmaningen framöver blir att skapa en mer likvärdig vård och omsorg.
Arbetet med att hantera avvikelser och utredningar enligt lex Sarah har pågått under hela året och leder till tydliga handlingsplaner för att förbättra verksamheten.
Källa: Region Gotland
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Region Gotland