Under nämndsammanträdet den 19 september diskuterade socialnämnden ett underskott på 30 miljoner kronor inom socialförvaltningen. Ordförande Håkan Ericsson (S) uttryckte oro över det ekonomiska läget och åtgärder som vidtagits hittills.
Region Gotlands socialnämnd sammanträdde den 19 september och beslutade bland annat att godkänna delårsrapporten. Trots att socialförvaltningen historiskt sett har hållit kostnaderna låga och redovisat överskott mot budget, har det ekonomiska läget försämrats under 2024. Efter augusti månad uppgår underskottet till 30 miljoner kronor, och prognosen för helåret visar på ett underskott på 38 miljoner kronor.
Kostnadsökningarna beror främst på stora utförarverksamheter som hemtjänst och omsorg om personer med funktionsnedsättning. Den största orsaken till kostnadsutvecklingen är nya platser inom bostad med särskild service LSS och ökade personalkostnader. Förvaltningen arbetar med åtgärder för att hejda kostnadsutvecklingen, med fokus på schemaläggning och bemanning samt att sänka sjuktalen.
– Vi har ett bekymmersamt läge och de åtgärder som vidtagits hittills i år är inte tillräckliga, även om vi hoppas att åtgärderna märks och får större effekt nu under hösten, säger socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S).
Klicka här för mer fakta om socialförvaltningens arbete
Socialförvaltningen i Region Gotland ansvarar för att tillhandahålla socialtjänst och omsorg för invånarna. De arbetar kontinuerligt med att förbättra sina arbetsmetoder och öka samverkan, samt förbereder sig för nya lagar som träder i kraft 2025.
Socialnämnden gav också socialdirektören i uppdrag att göra en risk- och konsekvensanalys baserad på den preliminära budgeten för 2025. Analysen ska identifiera risker och effekter för brukare, personal och verksamhet, samt innehålla en plan för hantering av dessa risker. En första rapport ska vara klar till socialnämndens arbetsutskott den 9 oktober.
Vidare beslutade socialnämnden att konkurrensutsätta den assistansverksamhet som idag bedrivs i regionens regi. Detta berör en handfull brukare som beviljats personlig assistans, där de kan välja mellan ett assistansbolag eller Region Gotland som utförare.
Socialnämnden antog även en reviderad boendeförsörjningsplan för särskilt boende för äldre, som sträcker sig från 2024 till 2033. Prognosen visar på behov av ytterligare 219 platser fram till 2033, vilket kräver att arbetet med nya boenden i Slite och Visby påbörjas för att vara färdiga 2028/2029 respektive 2032/2033.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.