Visby Lasarett. Foto: Region Gotland

Sjukvårdens underskott: 112 miljoner

Lokalt

Hälso- och sjukvårdsnämnden har under sitt senaste sammanträde antagit verksamhetsplanen för 2025–2029, där fokus ligger på att möta ökande vårdbehov och hantera ekonomiska utmaningar.

På dagens sammanträde har hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland behandlat flera viktiga ärenden, däribland verksamhetsplanen för 2025–2029, tandvårdstaxa för 2025, intern budgetfördelning, samt en ekonomisk månadsrapport för oktober.

Verksamhetsplanen för 2025–2029 syftar till att stärka gotländsk vård, men nämnden står inför betydande ekonomiska utmaningar. Enligt planen har hälso- och sjukvården ett högt förtroende bland invånarna, där 88 procent upplever att de har tillgång till nödvändig vård. Samtidigt kämpar regionen med ekonomiska underskott och ökade vårdbehov.

Filip Reinhag, nämndordförande (S), kommenterar:

– Verksamhetsplanen tar fasta på viktiga utvecklingsområden för gotländsk sjukvård. Ett förstärkt fokus på friskfaktorer är särskilt viktigt för att stärka arbetsmiljön för våra anställda. Vårt arbete med att minska hyrpersonal och förstärka primärvården fortsätter.

När det kommer till tandvårdstaxan föreslås ingen höjning för 2025, trots att kostnaderna för löner och lokaler ökar. Gotland har redan priser som ligger 28 procent över statens referenspriser, vilket gör regionen till en av de dyrare i Sverige. Arbetsutskottet har begärt ytterligare beräkningar för att bedöma eventuella höjningar av taxan.

Den interna budgetfördelningen för 2025 har också antagits, där fokus ligger på att täcka nödvändiga kostnader och effektivisera verksamheten för att minska underskottet. Trots ett budgettillskott på 124,3 miljoner kronor kvarstår ett gap på 110–135 miljoner kronor mellan behov och budget.

Filip Reinhag konstaterar:

– Det är ett synnerligen ansträngt ekonomiskt läge för svensk och gotländsk sjukvård. Minskade statsbidrag och kraftigt ökande kostnader för bland annat läkemedel och materiel försätter oss i en svår situation.

I den ekonomiska månadsrapporten för oktober rapporteras ett prognostiserat underskott på 112 miljoner kronor, med risker kopplade till utomlänsvård och läkemedel.

Hälso- och sjukvården står även inför omfattande lokalbehov fram till 2035. En förstudie på Korpenområdet undersöker eventuella ombyggnationer och behovet av en ny vårdcentral. Nämnden har fastställt lokalbehovet och lämnat det vidare till regionstyrelsen för vidare hantering.



Källa: Region Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged