Staten arbetar inte tillräckligt effektivt för att främja en likvärdig förskola, enligt en granskningsrapport från Riksrevisionen den 27 maj 2025. Rapporten visar att Skolverkets stödinsatser och Skolinspektionens tillsyn inte når ut till alla förskolor, särskilt inte de mindre och fristående, och att uppföljningen av förskolans utveckling är otillräcklig.
Enligt Riksrevisionen har förskolan ofta hamnat i skymundan i både regeringens och myndigheternas arbete, trots att den är den näst största skolformen i Sverige med över 500 000 inskrivna barn. På Gotland, liksom i övriga landet, varierar kvaliteten mellan olika förskolor och huvudmän, vilket riskerar att påverka barns utveckling och lärande.
Granskningen visar att Skolverkets skolutvecklingsstöd inte når ut till alla förskolor och att det saknas en övergripande behovsanalys. Små och enskilda huvudmän har svårare att ta del av insatserna, vilket leder till ojämlik tillgång till statligt stöd. Dessutom utvärderas sällan effekterna av insatserna på undervisningens kvalitet.
Skolinspektionen har enligt rapporten knappt bedrivit någon tillsyn av förskolan de senaste åren, och när tillsyn sker är den ofta inriktad på huvudmannanivå snarare än på verksamhetsnivå. Kommunernas tillsyn av fristående förskolor varierar i kvalitet och saknar ibland tillräcklig vägledning från staten.
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att se över ansvarsfördelningen för tillsyn och tillståndsprövning, exempelvis genom att ge Skolinspektionen ett större ansvar. Skolverket uppmanas att göra skolutvecklingsstödet mer tillgängligt för alla huvudmän och att utvärdera insatsernas resultat. Skolinspektionen bör i sin tur inkludera förskolan i större utsträckning i sin tillsyn och kvalitetsgranskning.
– Det är viktigt att alla barn, oavsett var de bor, får tillgång till en förskola av hög kvalitet, säger Tove Ahlsten, projektledare på Riksrevisionen, i rapporten.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Riksrevisionen