Rikkärren på Gotland, kända för sin rika flora och viktiga ekosystemtjänster, står inför ett allvarligt hot. En ny rapport från Länsstyrelsen visar att 75% av dessa områden håller på att växa igen. Annika Forsslund, naturvårdshandläggare, betonar behovet av restaureringsåtgärder för att bevara rikkärren.
Rikkärren på Gotland, som är viktiga för klimatet, vattenhållningen och den biologiska mångfalden, hotas av igenväxning. Enligt en ny inventering från Länsstyrelsen håller 75% av rikkärren på att växa igen, vilket kan få allvarliga konsekvenser för dessa unika ekosystem.
Rikkärren, som ofta kallas källmyrar på Gotland, är kända för sina många orkidéer och ringlande bäckflöden. Gotland har en av de största arealerna rikkärr i Sverige, och dessa områden har erkänt höga naturvärden. Under somrarna 2022 och 2023 återinventerades 502 våtmarker, totalt 1 190 hektar, och majoriteten visade på negativ påverkan, främst genom igenväxning med ag, högt gräs, träd och buskar.
– Igenväxningen med ag är ett av de större hoten mot våra rikkärr, då det växer snabbt och breder ut sig. Det finns ett stort behov av restaureringsåtgärder och anpassat bete för att bevara våra rikkärr, säger Annika Forsslund.
Klicka här för mer fakta om rikkärr
Rikkärr är en typ av våtmark som är särskilt viktiga för många arter och ekosystemtjänster. De bidrar till vattenhållning, kolbindning och är hem för unika växt- och djurarter. Restaurering av rikkärr kan innebära åtgärder som avlägsnande av igenvuxen vegetation och anpassat bete för att återställa deras naturliga tillstånd.
För att få en bättre uppfattning om hur många fler rikkärr som kan finnas på Gotland har Länsstyrelsen genomfört en kartering med hjälp av fjärranalys. Denna visar att ytterligare 9 770 hektar potentiella rikkärr kan finnas, fördelade på många små områden.
Rikkärr är inte bara viktiga lokalt för att hålla vatten kvar på ön, utan även för det globala klimatarbetet genom kolbindning. Genom regeringens satsning på våtmarker finns det nu möjlighet att genomföra åtgärder tillsammans med markägare för att restaurera dessa viktiga miljöer.
– Vi kommer själva också att ta kontakt med markägare till rikkärr, men det är alltid bra att ha engagerade markägare att jobba tillsammans med, säger Annika Forsslund.
Källa: Länsstyrelsen Gotland