Region Gotland har genomfört en utredning av den arbetsplatsolycka som inträffade den 5 augusti, där en medarbetare tragiskt omkom. Utredningen, som nu skickas till Arbetsmiljöverket, fokuserar på arbetsmiljöarbetet och identifierar åtgärder för att förebygga liknande händelser i framtiden.
Region Gotland har genomfört en utredning av den tragiska arbetsplatsolycka som inträffade den 5 augusti, där en medarbetare omkom. Utredningen beskriver teknikförvaltningens arbetsmiljöarbete och de omständigheter som kan ha bidragit till olyckan. Den syftar även till att identifiera möjligheter för att förebygga framtida incidenter.
För att stödja arbetet har teknikförvaltningen anlitat företagshälsovården Avonova Hälsa AB, som har sammanställt utredningen. Denna har nu skickats till Arbetsmiljöverket för vidare hantering.
– Arbetet efter arbetsplatsolyckan har handlat om att skaffa oss en bild av det som hänt och fånga upp och ta hand om våra medarbetare. Nu vidtar ett arbete för att förstärka våra rutiner och arbetssätt, med utgångspunkt i den färdiga utredningen. Vi tar detta på fullaste allvar och kommer att genomföra insatser för att stärka arbetsmiljöarbetet på hela teknikförvaltningen, säger Patric Ramberg, teknisk direktör.
Utredningen tar hänsyn till perspektiven människa, teknik och organisation. Enligt Ramberg är det viktigt att lära av olyckor för att förbättra säkerhetskulturen.
– Om en olycka inträffar gör vi en sådan här utredning, för att kunna ta lärdom av det som hänt. Det är en viktig del i ett väl fungerande säkerhetskulturarbete. Vi ser av utredningen att verksamheten har arbetat aktivt med att skapa en arbetsmiljö och rutiner för en säker arbetsplats, ändå har olyckan inträffat. Därför behöver vi se över vilka ytterligare åtgärder som behövs framåt, säger Ramberg.
Teknikförvaltningen har under utredningstiden arbetat för att stärka arbetsmiljön och kommer nu att analysera resultaten av utredningen för att fortsätta förbättra säkerheten på arbetsplatsen.
Källa: Region Gotland