Länsstyrelsen i Gotlands län kommer under hösten att utarbeta en regional förvaltningsplan för skarven, som har blivit en omdiskuterad fågelart i området. Den nya planen ska ta hänsyn till både skydd av skarven och de skador som fågeln orsakar, särskilt inom fisket. Landshövding Anders Flanking ser positivt på initiativet.
Det behövs en regional förvaltningsplan för den omdiskuterade skarven, har länets viltförvaltningsdelegation beslutat. Länsstyrelsen i Gotlands län kommer att ta fram planen under hösten, som ska omfatta både skydd av skarven och begränsningar av de skador fågelarten orsakar.
För tio år sedan tog Naturvårdsverket fram en nationell förvaltningsplan för skarv, främst på grund av den upplevda konflikten mellan skarven och fisket. När förvaltningsplanen uppdaterades i fjol konstaterade myndigheten att flera av de frågor som ligger till grund för konflikterna inte kan lösas på nationell nivå. Naturvårdsverket har därför rekommenderat landets länsstyrelser att ta fram regionala förvaltningsplaner.
– Det tycker vi är en mycket bra idé eftersom det är här kännedomen om de lokala förhållandena är bäst, säger Anders Flanking, landshövding i Gotlands län.
Den regionala förvaltningsplanen ska innehålla en beskrivning av situationen i länet, mål med den regionala skarvförvaltningen samt åtgärder för hur dessa ska uppnås. Synpunkter kommer att samlas in från aktörer i länet, bland annat viltförvaltningsdelegationen, som består av sakkunniga och politiska företrädare.
Den gotländska populationen av skarv ökade stadigt under 1990-talet och en bit in på 2000-talet, för att därefter plana ut och sedan minska. Populationen består i dag av omkring 5 500 häckande par. Skarven har funnits i Östersjöområdet sedan åtminstone den senaste istiden, men dess antal och utbredning har varierat kraftigt över tid. Arten är naturligt förekommande i Sverige och andra delar av Europa, vilket betyder att EU:s naturvårdsdirektiv ska följas fullt ut i skarvförvaltningen.
– Skadorna av skarven ska begränsas och konflikten kring detta måste minska. Det är en ambition som jag anser att förvaltningsplanen ska syfta till, säger Anders Flanking, som även är ordförande i viltförvaltningsdelegationen.
De problem som skarven orsakar för fisket är främst bitskador på fångst, skador på fångstredskap och konkurrens om fisken. Vilken påverkan skarven har på fiskbestånden i skärgårdar och kustområden är inte klarlagt, däremot är påverkan i exempelvis insjöar och åmynningar bevisade.
De sjöar där skarven etablerar sig kan få en försämrad vattenkvalitet på grund av förhöjda näringsvärden, samtidigt som friluftslivet ibland påverkas av att vissa områden täcks av skarvträck. Länsstyrelsen medgav av det skälet skyddsjakt och störning av skarv vid Ajkesträsk på Fårö.
Den regionala förvaltningsplanen för skarv väntas vara klar innan årsskiftet.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.