Heidelberg Materials anläggning i Slite. Foto: Heidelberg Materials

Region Gotland yttrar sig om täktverksamhet och cementproduktion

Lokalt

Under ett extrainsatt möte den 1 oktober 2024 behandlade Regionstyrelsen två ärenden rörande tillståndsansökningar för täktverksamhet och cementproduktion. Meit Fohlin, ordförande i regionstyrelsen, betonar vikten av att säkerställa dricksvattenkvaliteten på Gotland.

Den 1 oktober 2024 sammanträdde Regionstyrelsen i ett extrainsatt möte där två viktiga ärenden behandlades. Styrelsen godkände yttranden till mark- och miljödomstolen angående Nordkalks ansökan om utökad täktverksamhet på fastigheten Lärbro Stora Vikers 1:94 samt Heidelberg Materials ansökan om tillstånd för cementproduktion i Slite.

Nordkalk AB har ansökt om tillstånd för både befintlig och utökad täktverksamhet. Region Gotland har tidigare yttrat sig i ärendet och framfört krav på kompletterande villkor och förtydliganden. Enligt Region Gotland har Nordkalk inte tillfredsställande bemött fyra centrala synpunkter, vilket gör att regionen nu lämnar ett yttrande med förslag på villkor till domstolen.

– Vi har en utmanande situation på Gotland när det gäller vårt dricksvatten, det är en av våra mest prioriterade frågor både för gotlänningar idag och för ett hållbart växande Gotland framåt. Därför känns det bra att vi i vårt yttrande kan lyfta frågor som vi anser Nordkalk behöver besvara innan domstolen fattar sitt beslut, säger Meit Fohlin, regionstyrelsens ordförande.

Även Heidelberg Materials Cement Sverige AB har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken för cementproduktion och vattenverksamhet i Slite. Regionstyrelsen har godkänt ett yttrande om behovet av kompletteringar i ansökan.

– Vi kan se att Heidelberg Materials har kompletterat sin ansökan efter många av de synpunkter vi pekade på redan 2023, men det är viktigt för Gotland som helhet och inte minst för de boende och verksamma i Slite att ansökan till mark- och miljödomstolen besvarar alla de frågeställningar vi har, säger Meit Fohlin.

Region Gotland och andra berörda parter kommer att ges möjlighet att lämna synpunkter när domstolen kungör ansökan. Därefter kan Heidelberg Materials bemöta yttrandena innan ärendet går till huvudförhandling och domstolen meddelar sin dom.

Protokollet från mötet är direktjusterat och yttrandena kommer att skickas till mark- och miljödomstolen senast den 2 oktober.


Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged