Rådhuset i Visby. Foto: Region Gotland

Region Gotland satsar på idrott och kultur – nya investeringar beslutade

Lokalt

I dag, den 21 november, höll regionstyrelsen ett möte där 41 ärenden behandlades. Bland besluten framgår en begäran om tilläggsanslag för en ny idrottshall i Roma, antagande av Kulturplan 2025-2028 och en ny strategi för besöksnäringen.

Under mötet beslutade regionstyrelsen att föreslå fullmäktige att bevilja ett tilläggsanslag på 12 miljoner kronor för nybyggnation av en idrottshall i Roma. Detta tilläggsanslag ska finansieras genom regionens eget kapital och en ökad internhyra, som ska täckas inom barn- och utbildningsnämndens befintliga budgetram.

Bakgrunden till den ökade kostnaden beror på kraftigt stigande byggkostnader, där index har ökat med cirka 21 procent sedan förstudien genomfördes 2022. Regionstyrelsens ordförande, Meit Fohlin (S), betonar vikten av att ge barn och unga bättre möjligheter till rörelse och att idrottshallen är en viktig resurs för hela Gotland.

Regionstyrelsen antog även en handlingsplan för Kulturplan 2025-2028, som beskriver hur kulturpolitiken ska genomföras på Gotland. Planen har tagits fram i samverkan med olika aktörer och syftar till att fördela medel för att främja ett rikt kulturliv. Fohlin understryker att kulturen är en grundpelare i samhället och en rättighet för alla.

Vidare föreslås en omstrukturering av Almi Företagspartner Gotland AB. Denna omstrukturering syftar till att skapa en mer effektiv organisation och stärka den regionala verksamheten för små och medelstora företag. Region Gotlands ägarandel i det nya bolaget beräknas bli 7,1 procent, en minskning från dagens 49 procent.

Dessutom godkändes ett markanvisningsavtal för att möjliggöra byggnation av cirka 300 bostäder i Visby. Detta projekt är en del av regionens mål att påbörja 500 bostäder per år och svarar mot det stora behovet av nya lägenheter.

Slutligen föreslår regionstyrelsen att anta en regional besöksnäringsstrategi för Gotland fram till 2030. Strategin syftar till att göra Gotland till Sveriges mest hållbara och attraktiva resmål, med fokus på hållbar tillväxt och bevarande av natur och kultur.

– Vi har gått från fokus på fler och mer till att handla om att utveckla platsen, avslutar Meit Fohlin.



Källa: Region Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged