Region Gotland står inför stora utmaningar och har nu återigen skrivit till regeringen för att få stöd i sina krav på särskilda lösningar. Samtliga politiska partier på ön enas om att åtgärder behövs för att säkerställa en hållbar hälso- och sjukvård.
Region Gotland har skickat ett brev till regeringen där de påpekar de betydande utmaningar som den enda ö-regionen i Sverige står inför. Regionledningen uttrycker att Gotlands specifika förutsättningar kräver särskilda lösningar för att möta både kommunala och regionala uppdrag.
Enligt Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, är samtliga politiska partier på Gotland eniga om att något måste göras. De tre föreslagna handlingsalternativen inkluderar att ge Region Gotland ett ö-tillägg för att hantera sina uppdrag, att slå ihop sjukvården med en annan region eller att låta staten ta över ansvaret för den gotländska sjukvården.
Klicka här för mer fakta om Region Gotlands utmaningar
Region Gotland har unika förutsättningar som en ö-region, vilket medför särskilda krav och behov inom hälso- och sjukvården. Den gotländska sjukvården har tidigare upplevt brister och utmaningar, vilket har lett till att regionledningen nu kräver åtgärder från regeringen för att säkerställa en grundläggande nivå av vård.
Frågan har lyfts vid flera tillfällen, bland annat under Almedalsveckan och i skrivelse till socialdepartementet i juni, men regionledningen anser att inga konkreta svar har getts. I brevet till regeringen noterar de att nuvarande åtgärder, såsom det kommunalekonomiska utjämningssystemet, inte fullt ut adresserar Gotlands unika behov.
Regionledningen föreslår att en del av de ökade anslagen till civilt försvar, som föreslås i utredningen Stärkt försvarsförmåga, avsätts för att upprätthålla en grundläggande nivå av hälso- och sjukvård på Gotland. Fohlin framhåller att cirka 0,5 miljarder kronor per år bör budgeteras för detta ändamål.
Brevet är undertecknat av Meit Fohlin och Andreas Unger (M) och skickades till finansdepartementet, försvarsdepartementet samt socialdepartementet, vilket visar på vikten av att få stöd från flera håll i regeringen.
Källa: Region Gotland