Region Gotland, en av världens mest kända världsarvsstäder, deltar i den sjuttonde världskongressen för Organisationen av Världsarvsstäder (OWHC) i Córdoba, Spanien, i september 2024. Under kongressen kommer städerna att samarbeta för att ta fram ett ”Nytt urbant projekt” för att möta klimatförändringar och andra utmaningar.
Att Hansestaden Visby, belägen innanför murarna, är en levande och attraktiv plats året runt är av stor betydelse för hela Gotlands utveckling. Inför den kommande världskongressen för Organisationen av Världsarvsstäder (OWHC) i Córdoba, Spanien, i september 2024, står Visby och andra världsarvsstäder inför stora utmaningar som klimatförändringar, ekonomiska påfrestningar och sociala kriser.
Visbys medeltida stadskärna och dess historiska miljöer är särskilt sårbara för dessa utmaningar. För att kunna hantera dem på ett effektivt sätt krävs nya metoder för stadsplanering och utveckling. Därför har medlemsstäderna, inklusive Visby, beslutat att samarbeta för att skapa ett ”Nytt urbant projekt” som syftar till att utveckla gemensamma riktlinjer för hållbar stadsutveckling, med fokus på både kulturarvet och aktuella miljöutmaningar.
Klicka här för mer fakta om Visby som världsarv
Visby, som är en av de mest kända världsarvsstäderna, är känd för sin välbevarade medeltida stadskärna. Staden har en unik historia och kulturarv som lockar turister och forskare från hela världen. Genom att delta i OWHC:s kongress strävar Visby efter att bevara och utveckla detta arv i takt med moderna krav och utmaningar.
Andreas Unger, regionråd och ordförande i miljö- och byggnämnden, deltar i kongressen tillsammans med världsarvssamordnare Louise Hoffman Borgö. Unger betonar vikten av nätverket:
– OWHC är ett prioriterat nätverk för Region Gotland och vi deltar för att lära oss av goda exempel kring stadsutveckling av andra världsarvstäder och deras borgmästare och dela med oss av våra erfarenheter, säger han.
Detta projekt bygger på den expertis och de erfarenheter som städer som Visby har samlat på sig. Målet är att underlätta för en ny generation av stadsutvecklingsplaner som tar hänsyn till stadens behov av utveckling, mänskliga och ekologiska behov samt skyddet av kulturarvet.
– Utvecklingsfrågor berör historiska städer precis lika mycket som moderna städer, och vi har en stor historia att förvalta för kommande generationer, säger Louise Hoffman Borgö, som ser fram emot att tillsammans med andra städer hitta lösningar på dessa utmaningar.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.