I ett förslag till Barn- och utbildningsnämnden föreslås avvecklingen av Polhemskolan, vilket beräknas ske successivt från och med läsåret 2025/2026.
Det föreslagna beslutet innebär att Polhemskolan ska avvecklas i två etapper för att möta det minskande elevunderlaget i området. Enligt en ny befolkningsprognos som visar på ett kraftigt fall av elevantal på Gotland, förväntas det att antalet barn och elever minskar radikalt fram till 2033. Särskilt påverkas norra Visby, där elevtappet kan nå upp till 25 procent.
Samtidigt som elever på Polhemskolan avvecklas, föreslås deras upptagningsområde att övergå till Tjelvarskolan från läsåret 2025/2026. Elever från Polhemskolan föreslås att flyttas över till Norrbackaskolan, som ligger i nära anslutning, cirka 350 meter bort. Denna överföring planeras att ske i två etapper: först årskurs 4–6 under läsåret 2025/2026 och sedan en överföring av resterande klasser till läsåret 2027/2028.
Enligt förvaltningen är strävan att främja stabilitet för elever och personal genom att minimera antalet skolbyten. Det betonas att vårdnadshavare och elever som önskar en annan lösning har möjlighet att göra skolbyten. Detta beslut kommer även att frigöra lokaler som planeras för vuxenutbildning och gymnasieundervisning, som har ett ökande behov av utrymme.
Övergången av elever från Polhemskolan har väckt oro bland personal och vårdnadshavare. Många uttrycker sin oro för att skolornas profiler och arbetssätt riskerar att skilja sig avsevärt, med tanke på olikheterna mellan Polhemskolan och Norrbackaskolan. Barnkonsekvensanalyser har genomförts för att ge barn och personal möjligheter att uttrycka sina tankar angående avvecklingen.
”Vi vill säkerställa att beslutet är i barnens bästa intresse på lång sikt, vilket möjliggör förbättrade förutsättningar för elever i hela Gotlands region”, skriver Jörgen Norström, avdelningschef vid Utbildnings- och arbetslivsförvaltningen.
Beslutet om avvecklingen av Polhemskolan kommer efter en grundlig översyn som har gjorts av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Det väntas att detta kommer att ge stöd till förbättrade och mer stabila skolstrukturer i regionen, oavsett vad framtiden innebär för elevkullarna.
Nämnden kommer att återkomma med mer information och en plan för nästa steg efter sammanträdet den 26 november.
Källa: Sammanträden, Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.