Polen tar ett stort steg mot en grönare framtid genom att utveckla sin första havsbaserade vindkraftspark i Östersjön, där försvarsmakten och vindkraftsexploatörer arbetar tillsammans för att hantera tekniska utmaningar. Lars Thomsson, samordnare på Energiön Gotland, delade nyligen sina insikter från Baltic Sea Offshore Summit i Gdansk, där samarbetet mellan dessa aktörer diskuterades.
– I Polen sitter försvarsmakten och vindkraftsexploatören vid samma bord och löser gemensamt utmaningarna med att tekniskt kompensera för eventuella störningar på försvarets utrustning, säger Lars Thomsson.
Thomsson och Patrick Dahl, chef för Energicentrum Gotland, har deltagit i konferenser som fokuserar på hur förnybar energiproduktion kan ske i samverkan med försvarsmakten. Dahl påpekar att Gotland har mycket gemensamt med sina grannar runt Östersjön när det gäller energiomställningens möjligheter och utmaningar.
– Förnybar energiproduktion och försvarsintressen kan samverka i havet, säger Patrick Dahl. Behovet av infrastruktur, särskilt hamnar, för att Östersjön ska bli ett energihav belystes under konferensen.
Thomsson framhåller att Polen gör stora framsteg, med byggnation av hamnanläggningar och fabriker för tillverkning av torn till vindkraftverken. Han betonar att Sverige kan lära mycket av Polens satsningar på havsbaserad vindkraft.
– Polen imponerar verkligen, de bygger nu sin första vindkraftspark till havs i Östersjön, säger Lars Thomsson.
Under en workshop på Ösel diskuterades även framtida mobilitet på öarna. Patrick Dahl konstaterar att hindren för omställning till mer hållbara resvanor ofta är kulturella snarare än tekniska eller ekonomiska.
– Det krävs aktivt stöd för att ändra resvanor med fungerande alternativ, avslutar Patrick Dahl.
Källa: Region Gotland
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Region Gotland