En kvinna i 70-årsåldern som sökte vård för hjärtbesvär fick inte den blodförtunnande behandling som behövdes, vilket resulterade i en blodpropp. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen anmäler nu händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
En kvinna i 70-årsåldern sökte vård på grund av hjärtklappning. Vid akutmottagningen fick hon behandling för snabb hjärtrytm, men ingen blodförtunnande medicin administrerades. Trots att fortsatt utredning av hjärtats funktion och uppföljande besök planerades, drabbades patienten innan återbesöket av en blodpropp i hjärnan, vilket ledde till synpåverkan.
– I det här fallet följdes inte gällande riktlinjer för blodförtunnande medicin som förebyggande mot blodpropp vid hjärtrytmrubbningar, säger chefläkare Maria Amér.
Enligt Patientsäkerhetslagen definieras vårdskada som skada, sjukdom eller dödsfall som kunde ha undvikits om adekvata åtgärder vidtagits. Vid allvarliga vårdskador är vårdgivaren skyldig att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.
Anmälningar enligt lex Maria utgör en viktig del av kvalitetsarbetet inom sjukvården. Innan en anmälan görs, genomförs ett internt utredningsarbete för att identifiera vad som inträffat och vilka åtgärder som behöver vidtas för att förhindra liknande incidenter i framtiden.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.