Överenskommelse om fiskekvoter för Atlanten och Nordsjön

Lokalt Notis

Jordbruks- och fiskerådet har enats om fiskemöjligheter för 2025 och 2026 i EU:s vatten, inklusive viktiga kvoter för Sverige.

Jordbruks- och fiskerådet sammanträdde i Bryssel den 9 och 10 december för att diskutera och förhandla om fiskemöjligheter för 2025 och 2026 i EU:s vatten. Efter två dagar av förhandlingar nåddes en överenskommelse som omfattar fiskekvoter i Atlanten, Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Medelhavet och Svarta havet, samt vissa vatten utanför EU.

Bland de kvoter som EU förvaltar internt finns överenskommelser om fiskemöjligheter för sjötunga, rödspätta och torsk i Kattegatt, samt för havskräfta i Skagerrak och Kattegatt. För torsk i Kattegatt kvarstår dock ett förbud mot riktat fiske, tillsammans med krav på kameraövervakning och begränsningar av redskap, med hänsyn till beståndssituationen.

De flesta kvoter av intresse för Sverige har förhandlats med Storbritannien och Norge. Resultaten av dessa förhandlingar blev klara veckan innan rådsmötet och kunde därför inkluderas i förordningen. Detta berör bland annat torsk, kolja, gråsej, rödspätta och sill i Nordsjön. EU får därmed tillträde att fiska i brittiska och norska vatten i Nordsjön och Skagerrak från och med 1 januari 2025.

Det är dock värt att notera att ingen överenskommelse har nåtts mellan EU och Norge angående tillträde i varandras vatten för atlantoskandisk sill och blåvitling, vilket innebär att diskussionerna om detta kommer att fortsätta.

Överenskommelsen medför också en fortsatt stängningsperiod för ålfiske i alla EU:s havsområden, där Östersjöländerna kan samordna sina stängningsperioder för att underlätta ålens utvandring ur Östersjön.

– Jag välkomnar att jordbruks- och fiskerådet kommit överens om fiskekvoter så att fisket kan komma i gång i tid till första januari, vilket är viktigt för svenskt fiske. Jag beklagar att EU och Norge hittills inte kunnat komma överens om tillträde till atlantoskandisk sill som svenska fiskare traditionellt har kunnat fiska i norska vatten. Överenskommelsen innebär också fortsatta möjligheter att fiska ål i Sverige, säger landsbygdsminister Peter Kullgren som representerade Sverige på ministerrådsmötet.



Källa: regeringen.se

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged