Under 2024 deltog 603 000 personer i folkbildningsverksamhet i Sverige, vilket motsvarar nästan 6 procent av befolkningen. Enligt SCB är 66 procent av dessa deltagare kvinnor, vilket visar på en fortsatt överrepresentation av kvinnor inom området.
Antalet deltagare har länge legat nära 1 miljon, men under pandemin 2020–2021 halverades deltagandet. Efter pandemin har siffrorna återhämtat sig något, men den senaste statistiken visar att nedgången det senaste året främst gäller studiecirkelverksamheten. Denna verksamhet innebär att deltagarna träffas för att studera gemensamma intressen, medan ”annan folkbildningsverksamhet” omfattar aktiviteter med fler deltagare och längre träffar, där en ledare och en studieplan krävs.
Marit Jorsäter på SCB kommenterar:
– I år deltog 603 000 – det motsvarar att nästan 6 procent av Sveriges befolkning deltar i minst en aktivitet som studieförbunden anordnar.
Intressant nog är andelen deltagare högst i Västerbottens län och Gotlands kommun, där Norsjö har den högsta andelen med 23 procent av kvinnorna och 12 procent av männen som deltar i folkbildningsverksamhet. Studiecirklar är mest populära bland äldre, där en tredjedel av deltagarna är 65 år eller äldre. Denna grupp står för 40 procent av deltagarna i studiecirklar.
Statistik från SCB visar att folkbildningen fortsätter att spela en viktig roll i samhället, med möjligheter för människor att utvecklas och lära sig i gemenskap. Nästa publiceringstillfälle för statistik med fördelning på utbildningsnivå är den 30 april 2025. Ytterligare information finns i Statistikdatabasen.
Källa: Statistiska centralbyrån, SCB
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Statistiska Centralbyrån, Scb