Gotland är rikt på fornlämningar, och med våren kommer en ökad risk att hitta fornfynd när rabatter grävs och åkrar plöjs. Dessa fynd kan inkludera allt från stenyxor och redskap till smycken och mynt, så länge de är från år 1850 eller äldre och saknar ägare.
Om du hittar något som kan vara ett fornfynd, är det viktigt att låta föremålet ligga kvar och istället kontakta Länsstyrelsen. Om fyndet är kopplat till en fartygslämning kan även Kustbevakningen kontaktas. Therese Lindström, kulturmiljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län, förklarar:
– När fornfyndet lämnas kvar där det hittats kan vi besiktiga platsen och genomföra en efterundersökning för att se om det finns ytterligare fynd kvar i marken.
Fynd som består av flera föremål eller är tillverkade av ädelmetaller kan ge upphittaren rätt till hittelön, kallad inlösen. Länsstyrelsen rapporterar fyndet vidare till Riksantikvarieämbetet, som beslutar om fyndet ska tillfalla staten och fördelas till ett museum.
Det är av stor vikt att bevara Gotlands fornlämningar och fornfynd som ett gemensamt kulturarv. Tyvärr förekommer det att marker genomsöks med metallsökare utan tillstånd och att fornfynd säljs till privata samlare, vilket är olagligt. Lindström säger:
– Vi är väldigt tacksamma för att allmänheten på Gotland ofta är uppmärksam och berättar för oss om de misstänker att plundrare har varit i farten.
Om du ser misstänkta fotspår eller igenfyllda gropar efter nattliga besök i åkern, bör du rapportera detta. Vid pågående brott är det viktigt att kontakta polisen, samt Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet, om du ser spår av misstänkt plundring.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Länsstyrelsen Gotland