Ökad användning av lustgas bland unga på Gotland

Hem och familj Lokalt

Lustgas har blivit ett allt vanligare berusningsmedel bland unga, vilket oroar Region Gotland. Många tror att det är ofarligt, men det finns allvarliga risker kopplade till användningen.

Lustgas, som ger ett kortvarigt rus, används i allt högre grad som berusningsmedel bland ungdomar på Gotland. Region Gotland har därför valt att uppmärksamma både vårdnadshavare och unga på de potentiella riskerna med att använda lustgas.

En vanlig missuppfattning är att lustgas är ofarligt, eftersom det används inom vården. Den medicinska lustgasen är dock utblandad med syrgas och administreras av utbildad vårdpersonal som noggrant kontrollerar mängden.

Risken för allvarliga skador ökar ju mer lustgas man använder. Det är svårt att fastställa en säker mängd, då det varierar från person till person. Användning av lustgas kan orsaka syrebrist, nervskador och i värsta fall leda till dödsfall. Det har även rapporterats om köldskador kopplade till inandning av koncentrerad gas.

Trots de risker som finns, är det inte olagligt att köpa och använda lustgas. Den är lättillgänglig i vanliga affärer, utan åldersgräns, och säljs ofta i form av tuber och patroner avsedda för exempelvis gräddsifoner. Många ungdomar andas in gasen direkt från sifoner eller fyller ballonger med den för att sedan inhalera.

Region Gotland uppmanar vuxna att aktivt prata med ungdomar om riskerna med lustgas. Det är viktigt att ställa frågor och vara observant på om man hittar ballonger eller gasbehållare bland ungdomarnas tillhörigheter.

För de som har frågor eller behöver stöd finns Giftinformationscentralen tillgänglig på telefon 010-456 67 00 eller via deras hemsida giftinformation.se. Elevhälsan, vårdcentraler och MiniMaria kan också erbjuda hjälp. Vid akuta situationer bör man ringa 112 och begära giftinformation.



Källa: Region Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged