För att stärka det förebyggande arbetet kring barn och unga som riskerar att hamna i gängkriminalitet har Region Gotland nu beslutat att införa sociala insatsgrupper, SIG, där skola, polis och socialtjänst samarbetar på ett nyare sätt.
Det gotländska samhället står inför utmaningar gällande gängkriminalitet, precis som övriga landet. För att effektivt motverka detta kommer ett nytt samarbetsformat, sociala insatsgrupper (SIG), att implementeras. I dessa grupper kommer olika aktörer som skola, polis och socialtjänst att samverka för att stötta enskilda individer som bedöms vara i riskzonen.
– Vi måste kraftsamla kring barn och unga för att hjälpa dem från att hamna i kriminella livsstilar. Som en del i denna insats inleder vi arbetet med SIG som redan har framgångsrikt använts i flera kommuner, säger Anna Nordin, enhetschef för familjestödsenheten.
Sociala insatsgrupper syftar till att utforma skräddarsydda insatser för individer i riskzonen. Grundskolechefen Jörgen Norström betonar vikten av samarbete:
– Det är endast genom samverkan som vi kan skapa positiv förändring för barn och unga. SIG-samarbetet erbjuder oss en utmärkt plattform för att stärka vårt arbete tillsammans med polis och socialtjänst, vilket är avgörande i detta komplexa arbete.
Tobias Engström, tillförordnad lokalpolisområdeschef, förklarar ytterligare att:
– Genom detta samarbete kan vi identifiera och sätta in åtgärder riktade mot de ungdomar som vi är mest bekymrade för. Vår gemensamma insats kan leda till snabbare resultat och förbättringar för de berörda individerna.
Sociala insatsgrupper är en del av ett bredare nätverk av stödåtgärder. När en vårdnadshavare, en vuxen i barnets omgivning eller barnet själv upplever svårigheter finns det en mängd stödresurser både inom socialtjänsten och elevhälsan för att bistå dem som behöver hjälp.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.