Nya arkeologiska fynd från medeltiden på Gotska Sandön utmanar den tidigare uppfattningen om ön som en enslig plats för sälfångst. Istället framträder en historia präglad av handel, sjöfart och sjöröveri. Enligt Johan Rönnby, professor i arkeologi vid Södertörns högskola, har Gotska Sandön under flera årtusenden varit en viktig mötesplats för sjöfarare i Östersjön.
Under fyra års utgrävningar har Rönnby och hans kollegor från Uppsala universitet, Gotlands Museum och Västerviks museum kartlagt fynd som visar att ön haft strategisk betydelse. Vid Säludden har man funnit lämningar av medeltida bebyggelse, gravar samt ett större fynd av silvermynt och vapen från slutet av 1300-talet, vilket väcker misstankar om sjörövarverksamhet.
– Det här var en tid då sjöröveri och fartygskapningar var vanligt förekommande på Östersjön, säger Johan Rönnby. Fynden inkluderar även rester av ett medeltida skepp, vilket kan kopplas till en dramatisk händelse på platsen.
Projektet, som pågått sedan 2019, syftar till att ge en tydligare bild av Gotska Sandöns historia och de fynd som gjorts genom åren. Resultaten presenteras i rapporten ”Gotska Sandön – Arkeologiska studier 2019–2024”.
En pressvisning av fynden äger rum den 3 april kl. 10.00 på Gotlands Museum, följt av en föreläsning samma kväll kl. 18.00 där Rönnby berättar mer om de nya upptäckterna.
Projektet stöds av stiftelsen VOTO och är en del av forskningsprogrammet Sea Change vid Södertörns högskola.
– Vi hoppas att dessa fynd ska ge en djupare förståelse för öns rika och mångfacetterade historia, avslutar Rönnby.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Newsmachine