Region Gotland satsar på att bevara och restaurera öns våtmarker, något som nu uppmärksammas i en utställning på Naturum vid Vamlingbo Prästgård. Initiativet är en del av det pågående LONA-projektet, som syftar till att stärka den biologiska mångfalden och öka Gotlands motståndskraft mot klimatförändringar, enligt Region Gotland.
Våtmarker är viktiga för både växt- och djurliv, men endast omkring fem procent av Gotlands våtmarker är idag opåverkade av mänsklig aktivitet. Gotland har dessutom drabbats av längre perioder av torka, vilket gör våtmarkerna ännu mer betydelsefulla för vattenförsörjningen och ekosystemet.
– Våtmarkerna fungerar som en hållplats mellan land och hav. De renar vatten, bildar grundvatten, minskar övergödning och fungerar som en buffert vid torka. Det är ekosystemtjänster vi inte har råd att förlora, säger Sebastian Bolander, regionekolog på Region Gotland, i ett pressmeddelande.
Under perioden 2025–2027 planerar Region Gotland att restaurera flera våtmarker, bland annat i Visby och Burgsvik. Arbetet finansieras med stöd från LONA-bidrag via Naturvårdsverket. Projektet har redan kartlagt flera våtmarker och föreslagit åtgärder för att förbättra deras funktion.
Utställningen på Naturum i Vamlingbo Prästgård visar bilder, fakta och berättelser från fältarbetet och är öppen för alla som vill veta mer om Gotlands våtmarksarbete.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Region Gotland