Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) har den 28 november fastställt utbildningsutbudet för kommunal vuxenutbildning och Gotlands folkhögskola för läsåret 2025/2026. Dessutom har nämnden gett i uppdrag att öka jämställdheten och tryggheten på Wisbygymnasiet.
Idag, den 28 november, har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden (GVN) sammanträtt och fastställt det planerade utbildningsutbudet för kommunal vuxenutbildning och Gotlands folkhögskola för läsåret 2025/2026. Utbudet ska finansieras inom den beslutad rambudget och med hjälp av statliga medel.
Utbildningar som kommer att erbjudas inkluderar:
- Kurser på grundläggande och gymnasial nivå
- Svenska för invandrare (SFI)
- Yrkesutbildningar till kock, undersköterska, installationselektriker, plåt- och svetsmekaniker, processoperatör och yrkesförare
- Lärlingsutbildningar inom olika yrkesområden
Vissa utbildningar riktas särskilt mot deltagare i SFI och svenska som andraspråk, som exempelvis barnskötare/elevassistent i kombination med svenska studier. Gotlands folkhögskola kommer att erbjuda behörighetsgivande kurser, studiemotiverande folkhögskolekurser i samarbete med Arbetsförmedlingen samt profilkurser inom olika ämnen som fotolinjen, musiklinjen och socialpedagogiska linjen.
Rolf Öström (M), ordförande i GVN, betonar vikten av ett brett utbildningsutbud.
– Utbildningar för vuxna kommer att bli allt viktigare med tanke på att fler bestämmer sig senare i livet om vad de vill jobba med och också yrkesväxlar, säger han.
Nämnden har också gett utbildnings- och arbetslivsförvaltningen i uppdrag att starta ett arbete för att öka jämställdhet och trygghet på Wisbygymnasiets yrkesprogram.
Syftet med uppdraget är att stärka valkompetensen hos ungdomar inför valet av gymnasieutbildning, minska könssegregationen och analysera sambandet mellan könsfördelning och upplevd trygghet inom yrkesprogrammen.
En analys av tidigare söksiffror och resultat från skolenkäter ska genomföras för att få en översiktlig bild av situationen. Dessutom ska fokusgrupper bestående av elever, lärare, studie- och yrkesvägledare och rektorer intervjuas för att få en djupare förståelse av tryggheten på skolan.
Resultatet av uppdraget ska redovisas till nämnden den 4 juni 2025.
– Det här är ett viktigt uppdrag. Det ska bli intressant att få en djupare bild av hur elever väljer program till gymnasiet och om exempelvis otrygghet och andra faktorer har en negativ inverkan på kommande yrkesval för eleverna, avslutar Rolf Öström.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.