Den 4 december visade byggprojektledare Daniel Heilborn och Ola Larson, nationell projektledare, upp planerna för entréerna till den nya nationalparken i området kring Bästeträsk.
Nu projekteras entréplatserna i den planerade nationalparken i området kring Bästeträsk. Tio entrépunkter är jämnt fördelade över det stora landområdet. Dessa entréer ska fungera som ingångar till den storslagna naturen och ge besökarna möjlighet att utforska olika delar av parken.
De föreslagna entrépunkterna kommer att ligga fördelade i områdena Rute, Fleringe, Ar och Bunge. Serviceutbudet vid entréerna kommer att variera beroende på plats. Vid vissa av de större entréerna, särskilt vid Mölnermyr, Fleringe och Blå lagunen, kommer servicen att vara mer omfattande. Här planeras större parkeringar samt faciliteter som toaletter och sopstationer för att underlätta både för besökare och lokalbefolkning. Vid varje entrépunkt kommer det att finnas vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad.
I skisserna som projektet tagit fram syns ett tydligt mönster: entréerna ska vara diskreta och smälta in i naturen. För att skapa en harmonisk helhet kommer infrastrukturen vid entréerna att byggas med naturnära material som sten och trä.
– Det är naturen, inte anläggningarna, som ska dominera intrycket när man kommer in i nationalparken. Vi strävar efter att minimera ingreppen i miljön och har valt redan ianspråktagna platser. Exempelvis har flera av entréerna lagts vid redan befintliga reservatsparkeringar, säger byggprojektledare Daniel Heilborn.
Projektet har genomfört informationsmöten den 2, 4, 5 och 9 december, där deltagarna haft möjlighet att ta del av skisserna för de planerade entréerna. Under dessa möten framfördes synpunkter som nu ska beaktas i det fortsatta arbetet.
– Det är värdefullt att ha dessa dialogmöten. De som bor och vistas i området har värdefulla tankar och medskick. Vi vill hitta en lösning som så många som möjligt känner sig nöjda med, säger projektledare Karolina Johansson.
Under vintern kommer bygglovshandlingar för entréerna att färdigställas och ansökan om bygglov skickas till Region Gotland.
Entrépunkten vid Mölnermyr, längs vägen mellan Rute och Fleringe, planeras bli en entré med parkering, dass, sophantering, picknickbord och väderskydd. Från entrén ska man kunna ta sig vidare via vandringsleder och upptäcka våtmarker, skog och hällmark i närområdet.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.