En inventering efter den första naturvårdsbränningen på Gotska Sandön 2022 har avslöjat en rik flora av insekter, inklusive arter som aldrig tidigare setts på ön och en fluga som är ny för Sverige.
Under 2022 genomfördes den första naturvårdsbränningen på Gotska Sandön. I samband med detta utfördes en inventering 2024 för att undersöka hur natur och insekter reagerat på brännans påverkan.
Totalt identifierades 495 arter under inventeringen, som ägde rum mellan maj och augusti. Resultaten inkluderade:
Av dessa är 33 rödlistade och flera unika för ön. Rapporten visar på många intressanta fynd, inklusive brandgynnade insekter och skalbaggar som är beroende av gammal död ved. Dessa larver kan leva flera år innan de förpuppas, vilket tyder på att bränningen har gynnat både brandpräglad skog och bevarat höga naturvärden.
– Med de extremt höga naturvärden som finns i skogen på Gotska Sandön, är det alltid lite nervöst inför en naturvårdsbränning. Vi behöver anpassa antändningsmönstret till temperatur, luftfuktighet och vind i förhållande till hur djup uttorkningen i marken är. Dels för att underhålla naturvärden i brandpräglad skog med reducerat markbränsle som annars kan ge upphov till intensiva och skadliga vildbränder, dels för att inte bränna upp känsliga invånare i skogen. Den här inventeringen är som ett kvitto på att vi klarat det, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare.
Bland de mest spektakulära fynden finns den blå mörkbaggen, Temnosheila caerulea, en blågrönskimrande art som klassas som akut hotad och som endast förekommer på Gotska Sandön i norra Europa. Även Slät barkbock, som är akut hotad, och kantad kullalsbock, som är starkt hotad, har återfunnits efter att inte ha setts sedan 1990-talet. Bränningen har därmed bidragit till att öka deras antal och göra dem möjliga att hitta igen.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.