Miljö- och byggnämnden godkänner planprogram för Kilen

Lokalt

Miljö- och byggnämnden i Region Gotland har den 20 november 2024 godkänt ett planprogram för området Kilen, som syftar till att utveckla en levande småstadsmiljö i Visby. Samtidigt har nämnden beslutat om föreläggande för otillåten användning av campingstugor som bostäder.

Under sitt sammanträde den 20 november behandlade miljö- och byggnämnden 20 ärenden, däribland ett planprogram för Visby Blåklinten 4–7. Området, som ligger 400 meter söder om Visby ringmur, omfattar cirka 4,5 hektar och kallas Kilen på grund av sin kilform. Visionen för utvecklingen av Kilen är att skapa en småstadsmiljö som integreras med omgivningen och bevarar kulturmiljökvaliteter.

Det planerade området ska byggas samman med staden genom en finmaskig väv av offentliga gaturum som prioriterar gående och cyklister. Emellertid förväntas omvandlingen av Kilen bli komplex och kräver ett långsiktigt samarbete mellan exploatörer och regionen.

Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden, kommenterade:

– Det här är ett planprogram med tydliga visioner som ger en attraktiv struktur för bebyggelse, vägnät och grönytor. Det är ett jättefint underlag för den fortsatta utvecklingen av en central del av Visby. Dock återstår många utmaningar kopplade till de olika fastighetsägare och näringsidkare som finns i området och deras intressen. Skulle vi tillsammans lyckas komma i mål med detta vore det en bedrift.

Nämnden beslutade också om ett föreläggande för bostadsrättsföreningen Gnisvärd Smågårde 1:132 att upphöra med otillåten användning av byggnader som privata bostäder. Byggnaderna, som uppfördes för stugby/hotell, har använts som bostäder sedan de togs i bruk.

Användningen av byggnader avsedda för hotell som bostäder kräver bygglov och en planändring, vilket tidigare har avslagits av nämnden. Föreläggandet förenas med vite om 500 000 kronor och ett löpande vite om 100 000 kronor för varje period om tre månader om åtgärder inte vidtas.

Andreas Unger kommenterade även detta beslut:

– Det är viktigt att användandet sker på det sätt som det är ämnat för, bland annat med hänsyn till allmänhetens tillgång till natur och vardagsnära friluftsliv. I det här fallet ligger byggnaderna dessutom inom Försvarsmaktens påverkansområde, vilket försvårar användningen som bostäder ytterligare. Vi har många liknande fall på Gotland, där campingstugor sålts som privatbostäder, och det pågår för närvarande en översyn och dialoger kring detta. Glädjande nog är det flera föreningar som frivilligt åtgärdat felaktigheterna och återgått till uthyrningsverksamhet.



Källa: Region Gotland

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged