Enligt Länsstyrelsen Gotland har parasiten fårstyng påträffats på ön, vilket har skapat rubriker nationellt. Länsveterinär Ebba Schwan förklarar att fynd av larverna har rapporterats under flera år, men att det är sällsynt att de orsakar problem.
Nyheten om att parasiten fårstyng har upptäckts på Gotland har skapat stor uppmärksamhet i hela landet. Det är det första officiella fyndet av parasiten sedan 1800-talet, trots att det finns rapporter om att larven har påträffats på ön vid flera tillfällen under de senaste åren.
– Vi har fått höra från livsmedelsinspektörer och slaktare att fynd av fårstyng förekommit på Gotland under lång tid, åtminstone ett tiotal år. Att det först nu finns ett rapporterat sjukdomsfall kopplat till fårstyng talar för att det är väldigt sällan som flugan och dess larver orsakar problem, säger länsveterinär Ebba Schwan.
Flugans larver lever i djurens bihålor och upptäckts oftast först vid inspektion av skallen, vilket inte alltid görs vid slakt. På Gotland finns dock en tradition av att äta ”lammskalle”, vilket innebär att huvudet inspekteras innan det klassas som livsmedel. Detta kan vara en anledning till att parasiten har upptäckts i högre grad just på Gotland.
– Det är möjligt att parasiten finns på fler platser i Sverige, men det vet vi inte i nuläget. Oavsett ska vi såklart minska risken för att parasiter sprids vid försäljning av djur. Det finns ingen provtagning som påvisar förekomst av eventuella larver, men vanliga åtgärder med isolering och avmaskning har effekt även mot fårstyng, säger Schwan.
Fårstyng är en cirka 12 mm lång gråbrun fluga vars larver parasiterar på får och ibland på get. Honflugorna sprutar in larver i fårets näsborrar, där de tar sig upp till bihålorna för att utvecklas under vintern. De färdigutvecklade larverna återvänder till näshålan och nysas ut under försommaren, varefter de förpuppas i marken. Nya flugor kläcks under sensommaren, vilket inleder cykeln på nytt. Larverna påverkar inte köttet direkt då de inte tar sig till musklerna.
Får som drabbas av parasiten behöver inte alltid visa symptom, men kan i vissa fall uppvisa ett ökat nosflöde och nysningar. I det fall som nu rapporterats av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppvisade den obducerade tackan centralnervösa symptom. Fåren kan även bli oroliga när de vuxna flugorna svärmar, vilket kan leda till försämrat foderintag.
Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.