Länsstyrelsen på Gotland arbetar kontinuerligt med att övervaka och skydda den unika naturen och de fredade djuren i länet. Tillsynsarbetet bedrivs året runt och omfattar bland annat jakttillsyn och kontroll av terrängkörning i skyddade områden. Enligt Länsstyrelsen är det avgörande att följa populationerna av stora rovdjur och att bevaka de åtta nationalparkerna samt cirka 500 naturreservat i regionen.
Martin Jonsson, chef för Länsstyrelsens fältenhet, förklarar att arbetet till stor del sker ute i fält.
– Vi har erfarenhet att se och förstå vad som händer i naturen. Vi jobbar med systematik men också med en oförutsägbar bevakningsplanering, säger han. Under jaktsäsongen ökar tillsynsuppgifterna, och det har observerats att terrängfordon används mer än vad som är tillåtet enligt jaktlagen.
Det är tillåtet att använda terrängfordon för att hämta fällt vilt, men inte för att transportera sig till jaktområden. Jakt från snöskoter är strängt förbjudet. Länsstyrelsen lägger särskilt fokus på grova jaktbrott, särskilt mot skyddade arter som björn, järv, lo, varg och kungsörn.
– Vi har en nära dialog och snabb kommunikation med polisen när sådana brott uppdagas, säger Jonsson.
Polisen har under de senaste åren förstärkt sitt arbete med utredningar av grova jaktbrott och samarbetar tätt med Länsstyrelsen. Joacim Lundqvist, regionansvarig för jakt och vilt i polisregion Nord, påpekar vikten av att vara synlig i naturen.
– Vi vill finnas ute i terrängen för att möta medborgare, informera och ha bra samtal. Vi tar gärna emot tips, säger han.
I år kommer särskilda insatser att genomföras i områden som identifierats som problematiska, samtidigt som en grundbevakning kommer att finnas över hela Gotland.
– De händelser och den mediala uppmärksamhet som varit kring artskydds- och jaktbrott visar på ett ökat behov av närvaro i fält, säger Martin Jonsson.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Länsstyrelsen Norrbotten