Regeringen har beslutat att Kustbevakningen ska representera Sverige på den operativa nivån inom Natos nätverk för övervakning av kritisk undervattensinfrastruktur, kallat Critical Undersea Infrastructure Network (CUIN). Detta sker i nära samarbete med Försvarsmakten och andra relevanta aktörer.
Kustbevakningen har sedan Sveriges inträde i Nato för ett drygt år sedan deltagit i flera aktiviteter kopplade till försvarsalliansen, inklusive övningar och etablerade forum. Den nya uppgiften innebär en vidareutveckling av detta samarbete, med fokus på informationsdelning vid incidenter och att öka medvetenheten om potentiella hot mot undervattensinfrastrukturen.
Störningar på denna infrastruktur kan få allvarliga konsekvenser, oavsett om de orsakas av cyberattacker, fysisk påverkan eller olyckor.
– Det här uppdraget blir ytterligare en dimension i Kustbevakningens roll som det civila navet på havet. Med anledning av den senaste utvecklingen i omvärlden finns det ett stort behov av nära samverkan för att övervaka viktig undervattensinfrastruktur. Med Kustbevakningen som den svenska operativa kontaktpunkten stärks både vårt arbete och vårt bidrag till alliansen, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Kustbevakningen.
Som ett första steg kommer Kustbevakningen att stå värd för nätverkets nästa möte, där även den privata sektorn och industrin inbjuds att delta.
– Vi i den svenska Kustbevakningen är redan insatta i frågorna, inte minst på grund av att vi har deltagit i hanteringen av flera incidenter under de senaste åren. Det har gett oss värdefulla erfarenheter som vi delar med oss av, avslutar Lena Lindgren Schelin.
Källa: Redaktionen Gotland Live
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Redaktionen Gotland Live