Kokboken Hembygdens smaker prisas i Årets Svenska Måltidslitteratur 2025

Kultur Lokalt

Kokboken Hembygdens smaker har utsetts till vinnare i kategorin Regional måltidslitteratur i Årets Svenska Måltidslitteratur 2025, enligt Hushållningssällskapet i ett pressmeddelande på Mynewsdesk.

Boken är ett samarbete mellan Hushållningssällskapet och Sveriges Hembygdsförbund och samlar recept, berättelser och husmorstips från hela landet – från småkakor och långkok till moderna tolkningar och syrliga tillbehör. Den ges ut av Votum Förlag och har tagits fram inom det EU-stödda projektet Hembygdens smaker, enligt samma källa.

I reportagen besöks bland annat Geteriet utanför Umeå, odling av kulturspannmål, kvarnen i Stöpafors, en gårdsbutik i Närke, bärförädling i Glommersträsk – och ett lantbruk på Gotland.

– Fokus har varit att lyfta svensk måltidskultur med lokala råvaror och autentiska smaker, säger Carolin Vallgren, matkonsult på Hushållningssällskapet, i ett pressmeddelande på Mynewsdesk.

– Från Ystad (t o m ystad!) ost till Haparandas viltskav. Sverige är fantastiskt. Denna kastrullresa genom landet inventerar riktigt lokalanknutna specialiteter och bjuder på det bästa vi kan sätta fram på bordet landet runt, lyder juryns motivering, enligt Hushållningssällskapet i pressmeddelandet.


Detta är en AI-genererad artikel.

Tagged