Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Region Gotland har sammanträtt den 17 september och diskuterat delårsrapport 2 som visar på ett underskott på 17,8 miljoner kronor. Nämnden har även beslutat om nedläggning av förskolan Klubbsvampen och inriktning för skolorganisationen i norra Visby.
Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har under sitt sammanträde den 17 september behandlat delårsrapport 2, som pekar på ett negativt resultat på 17,8 miljoner kronor. Rapporten visar att trots en hög ambitionsnivå bland chefer och medarbetare, finns det betydande utmaningar med att nå en budget i balans, rekrytera behöriga lärare och tillhandahålla ändamålsenliga lokaler.
Enligt rapporten har prognosen förbättrats med 5,4 miljoner kronor sedan april, men avdelningen för grundskola redovisar fortfarande ett underskott på drygt 12,7 miljoner kronor. BUN beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att analysera nedgången i gymnasiebehörighet från årskurs 9 och att föreslå åtgärder.
Klicka här för mer fakta om Barn- och utbildningsnämnden
Barn- och utbildningsnämnden (BUN) ansvarar för frågor som rör barn och utbildning i Region Gotland. Nämndens arbete inkluderar förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, samt frågor som rör elevhälsa och skolorganisation. Nämnden strävar efter att säkerställa en god utbildning och stöd för alla barn och unga i regionen.
I samband med sammanträdet beslutade BUN att avveckla Förskolan Klubbsvampen i Visby, vilket är en del av en översyn av förskoleorganisationen med tanke på de minskande barnkullarna. Oscar Lindster (S), ordförande i BUN, uttryckte att beslutet är tråkigt men nödvändigt med tanke på den demografiska utvecklingen.
Nämnden har även beslutat om en inriktning för skolorganisationen i norra Visby, där en minskning av elever med 25 procent förväntas fram till 2033. BUN gav förvaltningen i uppdrag att fortsätta processen med att avveckla Polhemskolan F-6 i Hackspettenområdet. En stängning av skolan skulle frigöra resurser och lokaler för andra utbildningsverksamheter.
Det slutliga beslutet om skolorganisationen i norra Visby fastställs först den 26 november, efter att dialogmöten med vårdnadshavare och skolpersonal genomförts. Nämnden har också gett förvaltningen i uppdrag att se över upptagningsområden och kriterierna för det fria skolvalet.
Oscar Lindster avslutade med att betona vikten av att säkerställa att både elever och personal tas om hand i det fortsatta arbetet.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.