Kemikalieutsläpp hotar marina skyddade områden i Östersjön och Västerhavet

Lokalt

En ny forskningsrapport från Linnéuniversitetet visar att kemikalieutsläpp från tankfartyg utgör ett hot mot marina skyddade områden i Östersjön och Västerhavet. Rapporten efterlyser skarpare regler för att skydda dessa känsliga ekosystem.

Forskare vid Linnéuniversitetet har i samarbete med Kustbevakningen tagit fram en rapport som belyser de allvarliga konsekvenserna av kemikalieutsläpp från tankfartyg. Utsläpp har upptäckts utanför Skåne, Blekinge och Öland, och enligt rapporten behövs ett skarpare regelverk för att skydda de känsliga marina områdena.

I dagsläget är utsläpp av fossila oljor helt förbjudna i Östersjön och Nordsjön. Däremot är utsläpp av lastrester av biobränslen och andra biobaserade oljor fortfarande tillåtna enligt internationella regler. Rapporten analyserar det ökande antalet utsläpp av dessa ämnen i svenska vatten och konstaterar att de kan vara lika skadliga som fossila oljor för marina fåglar och andra organismer.

Mellan 2020 och 2023 upptäckte Kustbevakningen 233 utsläpp, varav 14 procent inträffade i marina skyddade Natura 2000-områden. Det största registrerade utsläppet täckte en yta av hela 78 kvadratkilometer, medan cirka 25 procent av utsläppen sträckte sig över 5 kvadratkilometer eller mer.

Kjell Larsson, professor emeritus vid Sjöfartshögskolan, påpekar att utsläpp av olja, oavsett ursprung, kan ha förödande effekter på marint liv, särskilt i känsliga områden. Han framhåller att nuvarande internationella konventioner, såsom MARPOL och IBC-koden, inte är anpassade till de skyddsmål som EU och svenska myndigheter har fastställt för Natura 2000-områden.

– Utsläpp av kemikalier som tallolja, biodiesel och vegetabiliska oljor sker frekvent, särskilt i södra Östersjön, konstaterar Erik Stålnacke vid Kustbevakningen.

Larsson uttrycker förhoppningar om att det internationella regelverket ska skärpas. Tills dess måste rederier och kemisk industri ta ansvar för att förhindra att skadliga lastrester hamnar i Östersjön och Västerhavet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Ambio.



Källa: Forskning.se

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged