Undersökning: Kaffe på jobbet ökar effektiviteten

Lokalt

Enligt en ny Sifo-undersökning dricker två tredjedelar av svenskar kaffe på jobbet varje dag. Tre av fem uppger att deras effektivitet minskar utan kaffe. – Gott och tillgängligt är viktigast när det kommer till kaffet på jobbet, säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup.

En ny undersökning gjord av Kantar Sifo, på uppdrag av kaffe- och matleverantören Beans in Cup, visar att två tredjedelar av alla svenskar dricker kaffe på jobbet varje dag. I genomsnitt dricker vi 2,2 koppar per dag på arbetsplatsen. Män dricker något mer än kvinnor, 2,6 koppar jämfört med 1,9 koppar.

Klicka här för mer fakta om kaffekonsumtion på arbetsplatsen

Undersökningen genomfördes online av Sifo Kantar under 20–26 augusti 2024. 1052 personer i åldrarna 18-65 svarade på frågor om kaffekonsumtion på arbetsplatsen.

– Gott och tillgängligt är viktigast när det kommer till kaffet på jobbet, enligt undersökningen. Den svenska arbetstagaren ser kaffet som en paus och en möjlighet att kunna få lite njutning och avkoppling på jobbet. Vi blir piggare och får ökat fokus. Samtidigt blir vi väldigt påverkade när vi inte får kaffe, vilket säger en del om kaffets roll i vår arbetsmiljö, säger Peter Jönsson, smakchef på Beans in Cup.

Drygt hälften av respondenterna i undersökningen (57 procent) svarar att de känt en negativ effekt av att inte få kaffe på jobbet. Tre av fem (65 procent) svarar dessutom att deras effektivitet hade påverkats där var fjärde person (25 procent) svarar att de hade påverkats mycket eller väldigt mycket. Den yrkeskategori som påverkas mest negativt om de inte får sitt kaffe på jobbet är chefer. Fyra av fem chefer (77 procent) svarar att deras effektivitet hade påverkats, var femte (22 procent) blir till och med irriterade om de inte får kaffe.

Att erbjuda gott kaffe på arbetsplatsen kan ha stor betydelse för en arbetsgivare. Sex av tio (59 procent) svarar att deras arbetsglädje hade ökat och att de hade känt sig gladare och mer värdefulla som medarbetare om de fick gott kaffe på arbetsplatsen. Den yrkeskategori som sticker ut mest är bank, finans och försäkring där sju av tio (70 procent) hade fått ökad arbetsglädje om de erbjudits bättre kaffe på jobbet, tätt följt av chefer inom företagsledning, politik, förvaltning och organisationer (66 procent) samt hälso- och sjukvård (63 procent).

Undersökningen genomfördes online av Sifo Kantar under 20–26 augusti 2024. 1052 personer i åldrarna 18-65 svarade på frågor om kaffekonsumtion på arbetsplatsen.


Källa: Beans in Cup|Pressmeddelande
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.