Inventering av kalkbarrskog på Gotland

Lokalt

Under hösten 2024 och vårvintern 2025 kommer Länsstyrelsen i Gotlands län att genomföra en inventering av kalkbarrskogar med höga naturvärden på Gotland. Målet är att underlätta ansökningar om stängselbidrag och ge markägare bättre insikt i sina skogars värdekärnor.

Länsstyrelsen i Gotlands län planerar att under hösten 2024 och vårvintern 2025 genomföra en omfattande inventering av kalkbarrskogar med höga naturvärden. Inventeringen kommer att omfatta fem områden på Gotland: Gothem, Östergarn, Gammelgarn, Stenkyrka och Fårö. Dessa områden ingår i värdetrakter för barrskog som tidigare inte har undersökts.

Syftet med kartläggningen är främst att underlätta för markägare som vill ansöka om stängselbidrag under nästa år. En långsiktig målsättning är att alla skogsvärdetrakter på Gotland ska undersökas.

– Fokus kommer ligga på att inventera svamp, framför allt svampar som lever i symbios med gamla tallar eller granar eftersom de indikerar lång trädkontinuitet och höga naturvärden. Vi kommer också att bedöma om skogens naturvärden skulle gynnas av bete, vilket de ofta gör på Gotland, säger Annika Forsslund, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Gotland.

Inventeringsresultaten kommer att underlätta både för markägare som vill ansöka om stängselbidrag redan under vårens ansökningsomgång och för länsstyrelsens handläggning av bidragsansökningarna. Annika Forsslund betonar även att inventeringen kan ge markägarna ökad kunskap om vilka värdekärnor de har i sin skog och större möjligheter att göra informerade val om hur de vill använda skogen i framtiden.

– Ett bra kunskapsunderlag är också en förutsättning för att länsstyrelsen och Skogsstyrelsen ska kunna ge skogsägarna rätt rådgivning och för att vi ska kunna göra relevanta prioriteringar inom naturvårdsarbetet, säger Annika Forsslund.

Samtliga berörda markägare informerades redan år 2022 om att länsstyrelsen avser att inventera deras skog. De kommer nu att kontaktas och informeras igen, och får givetvis ta del av resultatet när inventeringen är avslutad.

Klicka här för mer fakta om stängselbidrag

Stängselbidrag kan sökas av markägare för att skydda skogar med höga naturvärden. Bidraget syftar till att bevara biologisk mångfald och främja hållbar skogsförvaltning.



Källa: Länsstyrelsen Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.