En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH och testas i sommar på Gotland. Forskare tror att metoden kan göra stor samhällsnytta och förbättra vattenkvaliteten.
En ny metod för att bekämpa algblomningen har tagits fram vid KTH och testas i sommar utanför Klintehamn och Tofta på Gotland. Forskare hoppas kunna tråla upp cyanobakterier för att algsanera och skydda känsliga områden och stränder. Metoden innebär att ansamlingar av cyanobakterier fångas in med hjälp av länsor och en finmaskig duk för att rena vattnet.
Om metoden visar sig vara effektiv kan den göra stor skillnad inte bara i Sverige utan även globalt, där algblomning är ett utbrett problem med negativ påverkan på vattenkvaliteten. En del av projektet innebär även att undersöka möjligheten att återanvända algerna som biobränsle samt att använda undervattensrobotar för att studera havsbotten under algtäcket.
Fredrik Gröndahl, forskare och docent i industriell ekologi vid KTH, betonar att metoden kan bidra till att förbättra havets hälsa genom att fånga upp biomassa och därmed hjälpa till att öka syrehalten i Östersjöns botten.