Igelkottarna minskar i antal i Sverige och WWF vill engagera allmänheten i att rapportera in levande och döda igelkottar för att förstå och rädda denna hotade art.
De omtyckta igelkottarna minskar i Sverige, och WWF vill nu ha allmänhetens hjälp för att rädda dem. Igelkottarna trivs inte längre i de välstädade trädgårdarna och parkerna, vilket har lett till att deras naturliga livsmiljöer försvinner. WWF uppmanar alla att delta i igelkottsräkningen den 12-18 augusti för att samla in information om igelkottarnas situation.
FAKTA – Så här fixar du en igelkottsvänlig trädgård
- Lämna högar av löv, ris och ved. Här trivs igelkottens mat, dvs skalbaggar och andra insekter. Och högarna erbjuder även finfina boplatser.
- Täta buskage, snår och häckar ger också skydd och boplatser.
- Öppna upp passager till grannens tomt, så igelkotten inte behöver ge sig ut på bilvägar.
- Om du har en robotgräsklippare, använd den endast dagtid.
- Ställ ut skålar med vatten (ej mjölk) och mat (katt- eller hundmat är bra mat även för igelkottar). Under regnfattiga vårar behöver igelkotten vatten när den vaknat ur sin vinterdvala.
FAKTA – Om igelkotten (källa: WWF)
- Den går i vinterdvala och sänker sin kroppstemperatur till 4 grader.
- Den är ett nattlevande djur, och ses bäst i skymning eller gryning.
- Igelkotten har 5000-7000 taggar. Brukar gnida in sina taggar med spott. Man vet inte riktigt varför.
- När igelkottsungar föds är taggarna inbäddad i en mjuk, vätskefylld hud, så att inte mamman ska skada sig när hon föder dem.
- I världen finns det 18 arter av igelkott.
- Kosten består av skalbaggar, maskar och sniglar. Men även lite bär och svamp kan slinka ned.
Igelkotten minskar även i Europa, och dess naturliga livsmiljöer har försvunnit, vilket tvingar dem att söka sig närmare människors boplatser. Enligt Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, är igelkotten nära hotad och rödlistad i Sverige, vilket innebär en ökad risk för utrotning. För att förstå varför igelkotten minskar i antal, inleder WWF en vecka med medborgarforskning. Veckan kallas enkelt nog ”Igelkottsveckan” och pågår mellan 12-18 augusti. Anmäl dig här: wwf.se/sveriges-igelkottar
WWF och Nordens Ark har fått stöd från Svenska Postkodlotteriet för att vända trenden och rädda hotade arter, inklusive igelkotten. Under igelkottsveckan uppmanas alla att rapportera in både levande och döda igelkottar, samt även om de inte sett någon. Informationen samlas in för att skickas till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet för forskning och bevarandeändamål.