Igelkottar vanligast på Gotland enligt ny räkning

Lokalt Notis

Enligt en ny analys från SLU Artdatabanken, baserad på över 50 000 rapporter under ”Igelkottsveckan”, är igelkottarna vanligast på Gotland. Totalt observerades 28 662 levande och 2 572 döda igelkottar under räkningen.

Igelkottarna trivs nära människor och söker sig ofta till städer och samhällen med grönytor, parker och trädgårdar. Jessica Ångström, artexpert på Världsnaturfonden WWF, förklarar:

– I samhällen med mycket grönt är det lätt för igelkotten att hitta både boplatser och mat som småkryp och insekter. Men samtidigt är biltrafiken ett problem.

Under Igelkottsveckan rapporterades över 2 500 döda igelkottar, där cirka nio av tio hade dött i trafiken.

Analysen från SLU Artdatabanken visar att igelkottar är vanligare i södra Sverige där det finns mer lövskog. Det framgår också att igelkottarna har blivit vanligare i hela norra Sverige, och kalla vintrar verkar inte vara en stor utmaning för dem.

– Några av anledningarna till att de är så vanliga på Gotland är att det finns gott om fina livsmiljöer, mindre biltrafik och avsaknad av grävling, säger Ångström.

Den insamlade datan kommer att användas för framtida igelkottsräkningar, vilket gör det möjligt att följa trender och populationens utveckling över tid. Igelkottar klassas som nära hotade både i Sverige och internationellt.

Fakta: Här är igelkottarna vanligast i Sverige
1. Gotlands län
2. Östergötlands län
3. Skåne län
4. Hallands län
5. Blekinge län
6. Örebro län
7. Kalmar län
8. Gävleborgs län
9. Jönköpings län
10. Värmlands län
11. Västra Götalands län
12. Södermanlands län
13. Kronobergs län
14. Västmanlands län
15. Stockholms län
16. Dalarnas län
17. Norrbottens län
18. Västerbottens län
19. Uppsala län
20. Västernorrlands län
21. Jämtlands län

Fakta: Vad gör igelkottarna på vintern
Igelkottarna går i vinterdvala och bygger ett ide med väggar av stillastående luft för att hålla en stabil temperatur. Under dvalan sänker de sin kroppstemperatur till omkring 4 grader och andas med korta andetag. De vaknar ibland för att sträcka på benen, men är inte alltid vakna till Valborg.

Igelkottsveckan är en del av projektet Rädda mångfalden i Sveriges natur, som drivs av WWF och Nordens Ark. Detta återkommande event syftar till att samla in data genom medborgarforskning. Projektet finansieras av Svenska Postkodlotteriet.



Källa: WWF

Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.