En händelse där en hjärnblödning inte blev diagnosticerad har nu anmälts av hälso- och sjukvårdsförvaltningen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
En kvinna i 60-årsåldern sökte vård på akutmottagningen på grund av huvudvärk. Trots en genomförd utredning kunde ingen allvarlig orsak till symptomen påvisas, vilket ledde till att patienten skickades hem. Efter en försämring återvände hon till sjukhuset, där en hjärnblödning konstaterades. Tyvärr gick det inte att rädda patientens liv trots snabba insatser.
– En utredning av händelsen har visat att fallet var mycket svårbedömt på grund av annan sjukdom, men också att det fanns signaler om allvarlig sjukdom, vilket borde ha föranlett fördjupad utredning av patientens symptom vid det första vårdtillfället, säger chefläkare Maria Amér.
Enligt Patientsäkerhetslagen (2010:659) definieras vårdskada som en skada, sjukdom eller dödsfall som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits. Vid allvarlig vårdskada är vårdgivaren skyldig att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genom en lex Maria-anmälan.
Anmälningar enligt lex Maria är centrala i kvalitetsarbetet inom sjukvården. Innan en sådan anmälan görs genomförs ett internt utredningsarbete som syftar till att identifiera vad som inträffat och vilka åtgärder som behöver vidtas för att förhindra liknande händelser i framtiden.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.