Gotland har under hösten 2024 drabbats av en ovanligt torr period med betydligt mindre nederbörd än normalt. Enligt SMHI var nederbörden i Visby under november den näst lägsta som uppmätts på över 60 år, vilket har lett till att grundvattenmagasinen återhämtar sig långsammare än vanligt.
Gotland har under hösten 2024 upplevt en period med ovanligt lite nederbörd, vilket har resulterat i historiskt låga grundvattennivåer. Mätningar från SMHI visar att nederbörden i Visby under november var den näst lägsta på över 60 år. Detta har påverkat både små och stora grundvattenmagasin, som återhämtar sig långsammare än normalt.
– Det här är första gången vi ser så låga nivåer vid den här tiden på året. Främst är det de större grundvattenmagasinen som fortsatt visar mycket låga nivåer. Om trenden med låg nederbörd håller i sig kan vi stå inför en utmaning framåt sommaren, säger Stefan Persson, enhetschef för miljö- och vattenenheten på Länsstyrelsen i Gotlands län.
Trots att de små grundvattenmagasinen har börjat återhämta sig sedan januari, ligger nivåerna i de stora magasinen fortfarande långt under det normala. Detta kan innebära svårigheter för dricksvattenförsörjningen framöver.
Region Gotland och Länsstyrelsen arbetar tillsammans för att säkra Gotlands grundvatten.
– Vi har bevakning av vattennivåerna och kommer att sätta in de åtgärder som behövs. Det viktigaste just nu är att vi värnar det vatten vi har då dricksvattenförsörjningen är beroende av både nederbörd och vattenanvändningen. Vi vet att gotlänningarna är duktiga på att hushålla med vatten, och i år är det extra viktigt att vi fortsätter med det, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, avdelningschef VA, Region Gotland.
Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) mäter grundvattennivåer på utvalda platser som är fria från mänsklig påverkan. Den insamlade informationen används för att:
Med tanke på den rådande situationen är det viktigt att gotlänningarna fortsätter att hushålla med vatten.
Källa: Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.