Rådhuset i Visby. Foto: Region Gotland

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samlas för viktiga beslut

Lokalt

Nämnden kommer att fatta beslut kring en rad ämnen, inklusive att öka jämställdheten och tryggheten på Wisbygymnasiet samt att följa upp elevhälsoplanen. Dessutom ska lokalbehovet för vuxenutbildningen granskas och revidering av resebidragsreglerna diskuteras.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samlas den 4 november 2024 för en rad viktiga beslut som påverkar elever och utbildningsverksamhet på Gotland.

Ett av mötets huvudärenden handlar om att öka jämställdheten och tryggheten på Wisbygymnasiet. Enligt utbildningsdirektören Torsten Flemming syftar detta uppdrag till att minska könssegregationen inom yrkesprogrammen samt att analysera hur könsfördelning påverkar elevernas upplevda trygghet.

– Genom att arbeta för en balanserad könsfördelning kan vi inte bara öka möjligheterna för individer, men även minska risken för en segregerad arbetsmarknad, förklarar Flemming.

Förvaltningen ska presentera resultatet av uppdraget vid nämndens möte den 4 juni 2025.

Vidare kommer nämnden att följa upp arbetet med elevhälsoplanen som gäller för hela utbildningssystemet, från förskola till gymnasieskola. Under uppföljningsperioden från juni till oktober 2024 har flertalet rektorer vid Wisbygymnasiet rapporterat positivt om tillgången till elevhälsans resurser och det förebyggande arbetet.

En särskild punkt på agendan rör lokalbehovet för vuxenutbildningen. Nämnden har uppdragit till förvaltningen att föreslå hur befintliga lokaler kan samnyttjas, istället för att genomföra en kostsam nybyggnation. Ett beslut om detta förväntas i februari 2025, efter att förvaltningen presenterat sina analyser av lokalbehoven.

Även frågor kring revidering av reglerna för resebidrag kommer att tas upp. Dessa regler, som är av stor betydelse för elever som pendlar mellan hem och skola, har länge bedömts som krångliga och lämnar mycket utrymme för feltolkningar. Förvaltningen föreslår därför att reglerna förenklas och tydliggörs, vilket bedöms kunna minska administrationen och göra det lättare för elever och vårdnadshavare att förstå vad som gäller.

Avslutningsvis kommer mötet också att innehålla uppdateringar om anmälningar av kränkande behandling och klagomålshantering. Trots en ökning av antalet anmälningar sedan hösten 2023, rapporterar förvaltningen att de flesta ärenden har utretts och åtgärder har vidtagits för att skapa en bättre skolmiljö.


Källa: Sammanträden, Region Gotland
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged