Gotlänningarna har stort förtroende för vården – Hälso- och sjukvårdsnämnden presenterar ny budget

Hem & familj Lokalt

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gotland har den 19 mars 2025 antagit mål- och budgetskrivelsen för perioden 2026–2028. Nämnden begär ett tillskott på 99,6 miljoner kronor från regionfullmäktige för att säkerställa att vården kan hantera ökade kostnader och fortsätta erbjuda en god och jämlik vård till invånarna.

Kostnadsutvecklingen inom hälso- och sjukvården påverkas av flera faktorer, inklusive demografiska förändringar, medicinteknisk utveckling och ökade bemanningskostnader. Inflationen och prisökningar på utrustning och läkemedel bidrar också till att kostnaderna stiger snabbare än vad som kan hanteras genom effektiviseringar.

Inför 2026 har nämnden föreslagit revideringar av tre av sina mål, vilket kommer att ligga till grund för regionstyrelsens kommande budgetberedning. Filip Reinhag, ordförande för nämnden, kommenterar:

– Vi ser fortsatt stora kostnadsökningar inom sjukvården och behoven av ekonomiska tillskott för att möta medborgarnas behov av sjukvårdens insatser är tydliga. Nämnden behöver fortsätta arbetet med en ekonomi i balans, men gotländsk sjukvårds strukturella underskott kräver också ett större ekonomiskt utrymme.

Resultaten från Hälso- och sjukvårdsbarometern 2024 visar att gotlänningarna har ett fortsatt stort förtroende för hälso- och sjukvården. Enligt undersökningen har 79 procent av de tillfrågade mycket stort eller ganska stort förtroende för vården, vilket är den näst högsta andelen i landet. Förtroendet för vårdcentraler ligger på 68 procent och för sjukhuset på 78 procent. Gotlands resultat är över eller i nivå med genomsnittet i riket för samtliga frågor i undersökningen.

Undersökningen visar också att 90 procent instämmer helt eller delvis i att de har tillgång till den sjukvård de behöver, 75 procent anser att väntetiderna till besök på vårdcentral är rimliga, och 68 procent tycker att väntetiderna till sjukhusbesök och behandlingar är acceptabla. Dessutom uppfattar 69 procent att vården ges på lika villkor.

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell undersökning som syftar till att fånga befolkningens attityder till och förtroende för svensk hälso- och sjukvård. På Gotland deltog knappt 1 200 personer i undersökningen.

Filip Reinhag avslutar:

– Det är glädjande att se att gotlänningarna har ett så starkt förtroende för hälso- och sjukvården. Att vi ligger i topp nationellt är ett kvitto på det fantastiska arbete som medarbetarna utför varje dag. Samtidigt ser vi att det finns utmaningar som är viktiga för oss att fortsätta arbeta med, så att vi även framöver kan erbjuda en trygg och tillgänglig vård för alla gotlänningar.

Källa: Region Gotland


Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Region Gotland

Tagged