Enligt Försäkringskassan har det allmänna tandvårdsbidraget, som dras automatiskt från tandläkarräkningen, legat stabilt på 66 procent i riket sedan 2019. Men på Gotland har utnyttjandet sjunkit till 58,8 procent, vilket är den största minskningen i landet.
Det allmänna tandvårdsbidraget, som ligger på 300 kronor per år för personer mellan 30 och 64 år, har använts av 66 procent av befolkningen i riket sedan 2019. Kvinnor är mer benägna att nyttja bidraget än män; under perioden juli 2022 till juni 2024 använde 71 procent av kvinnorna bidraget jämfört med 62 procent av männen.
På Gotland har dock utnyttjandet av tandvårdsbidraget minskat mest i landet, med endast 58,8 procent av befolkningen som använt det under den senaste perioden. Detta är en nedgång från 61,4 procent tidigare.
– Sett till hela riket är det ganska små variationer på nyttjandet, men vi ser att det finns stora lokala skillnader. Det är troligt att både närhet och tillgång till tandläkare påverkar, säger Jonas Erlandsson, analytiker på Försäkringskassan.
I jämförelse har Halland och Värmland den högsta nyttjandegraden, där drygt 72 procent av invånarna har besökt tandläkare och använt bidraget. I Norrbotten är andelen lägst i Sverige, med endast 56 procent som nyttjat bidraget.
Erlandsson påpekar att flera faktorer kan påverka tandläkarbesök. Ekonomi är en av dem; om man har begränsade resurser kan tandläkarbesök prioriteras bort. Dessutom går personer födda utomlands mer sällan till tandläkaren än de som är födda i Sverige.
Källa: Försäkringskassan