Anton Kullander och Frida Thomsson. Foto: Privat

Gotländsk gård nominerat till Änglamarkspriset – ”väldigt hedrade”

Lokalt

Mickelgårds Lantbruk på Gotland har blivit nominerat till det prestigefyllda Änglamarkspriset 2024. Priset delas ut av KF och Coop för att uppmärksamma insatser inom miljö och ekologi. Juryn kommer att välja tre finalister som presenteras den 28 oktober, och vinnaren koras den 27 november.

Mickelgårds Lantbruk, som drivs av Frida Thomsson och Anton Kullander i När, har tagit sig till finalen i den prestigefyllda tävlingen Änglamarkspriset, där de nu är en av fem kvarvarande finalister. Priset delas ut till aktörer som gjort en särskilt värdefull insats inom hållbarhet och miljö. Paret, som fokuserar på odling och försäljning av baljväxter, är både överraskade och stolta över sin nominering.

– Det var väldigt förvånande att vi blev nominerade. Men det känns väldigt hedrande att vi kommit så här långt att bli en av fem kvar. Så vi är väldigt glada såklart!

Mickelgårds Lantbruk har satsat stort på lokal odling av baljväxter, där Gotlandslinsen är en av deras huvudprodukter. Även bönor och ärtor, som Belugalinser, odlas och säljs direkt till konsumenter, restauranger och genom samarbeten med Nordisk Råvara. På frågan vad som ligger bakom nomineringen, svarar det unga paret:

– Framförallt vårt fokus på odling och försäljning av baljväxter. Bland annat Gotlandslinsen som nyligen fått märkningen skyddad ursprungsbeteckning inom EU. Sen odlar vi även Belugalins, bönor och ärtor som vi säljer direkt till konsument, restaurang eller genom vårt samarbete med Nordisk Råvara.

Gården, som är relativt nystartad, ser en stor potential i att vidareutveckla verksamheten med hjälp av prispengarna om de vinner. Änglamarkspriset är på 250 000 kronor, ett belopp som vinnaren får möjlighet att investera i sitt hållbarhetsarbete:

– Jo, vilken summa! Det är vårt första år i år som nystartade och pengar behöver man till det mesta i ett lantbruk. Delvis för att ha råd till nästa års odlingar med mera. Men bland annat så är vi intresserade av någon ny packningsmaskin då vi packar allt manuellt idag. Men det är mycket man skulle vilja ha.

Juryn för Änglamarkspriset har valt ut fem nominerade bidrag, däribland Mickelgårds Lantbruk, som alla drivs av unga eldsjälar upp till 35 år. De nominerade bidragen visar på en stor bredd inom hållbarhetsområdet, med initiativ som sträcker sig från användning av alger till KRAV-certifierad odling och nätverk för att minska matsvinnet.

– Bland årets nomineringar har vi fått ta del av en stor bredd av intressanta hållbarhetsinitiativ. Allt från att puffa konsumenter mot en hållbarare konsumtion till hållbart lantbruk och att rädda miljön från PFAS-utsläpp. Juryn har nu det svåra men intressanta arbetet framför sig att välja ut de tre kandidater som går vidare och som sedan presenteras för allmänheten på coop.se, där omröstningen startar den 28 oktober, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop och juryns ordförande.

De fem nominerade bidragen är Gralg från Göteborg, Mickelgårds Lantbruk från Gotland, Föreningen Ätbart från Lidingö, Alga Insulation från Örebro och Helios Innovations från Halmstad. Juryn kommer att välja ut tre finalister som presenteras den 28 oktober, och därefter kan allmänheten rösta på coop.se fram till den 24 november. Vinnaren koras vid en prisceremoni i Stockholm den 27 november.

Klicka här för mer fakta om Änglamarkspriset

Änglamarkspriset har delats ut sedan 2002 och syftar till att uppmärksamma insatser inom miljö och ekologi. Priset delas ut av KF och Coop tillsammans med Änglamarksfamiljerna Danielsson, Taube och Alfredson. Prissumman är 250 000 kronor.


Källa: COOP.
Texten är AI-genererad, men granskad innan publicering.

Tagged