Demokratiskolan, ett samarbete mellan Region Gotland, Almedalsveckan och Skandias stipendiefond Idéer för livet, erbjuder gotländska ungdomar en plattform för att delta aktivt i den demokratiska processen. Genom workshops och möten med politiker och samhällsaktörer får deltagarna möjlighet att diskutera viktiga frågor som rör deras framtid, inklusive bostäder, jobb, miljö och utbildning.
Mia Stuhre, verksamhetsledare för Almedalsveckan, framhäver vikten av att inkludera unga i samhällsdebatten:
– Det här är ett sätt att verkligen inkludera ungdomar i den stora samhällsdebatten. Vi vill att Almedalen ska vara en arena där unga inte bara lyssnar, utan också leder samtalet.
Initiativet är en del av ett större arbete för att öka ungas inflytande i Sverige. Michelle Haughton, handledare för deltagarna, betonar att det är brådskande att inkludera ungas röster:
– Demokratin hotas idag av ökad polarisering och minskat förtroende för samhällsinstitutioner. Samtidigt vet vi att vi behöver inkludera ungas röster för att bygga ett hållbart och rättvist samhälle. Det finns ingenting att vänta på. Demokrati utan unga röster är ingen demokrati!
Demokratiskolan ger gotländska ungdomar en unik möjlighet att inte bara delta i debatten utan också att påverka den på riktigt. Projektet finansieras delvis med ett stipendium på 200 000 kronor från Skandias Idéer för livet, vilket möjliggör en direkt väg in i Almedalsveckans kärna och formar framtidens Gotland.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Region Gotland